A
çık hava yerine ofislerde çalışan şehirli insanlar güneş
ışınlarından yeterince faydalanamıyor. Dolayısıyla yaz
tatillerinde ya da fırsat buldukça güneşlenerek vücu-
dun ihtiyaç duyduğu D vitamini üretmesine olanak
sağlamak zorunlu oluyor. D vitamini eksikliğinin kemik erimesine
yol açtığı, diş ve kemik gelişimini aksatıp fiziksel bazı sorunlara
sebep olduğu biliniyor. Aynı zamanda yapılan araştırmalar güneş
ışınları ve UV ışınlarıyla karşılaşmanın, hücre DNA’larını bozduğu,
bağışıklık sistemini baskıladığı, başta deri kanserleri olmak üzere
çeşitli hastalıklara neden olduğunu da gösteriyor.
Özel TOBB ETÜ Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Murat Bay-
kır, güneş ışınlarının, sadece zararlı etkiler taşımadığını, özellikle
de UVB diye adlandırılan ışının, D vitamininin en önemli kaynağı
olduğunu belirterek, konuya yönelik şu bilgiyi veriyor:
“Vücudumuzdaki D vitamininin ana kaynağı güneş ışınlarından
gelen UVB diye adlandırılan ışındır. Günlük D vitamini ihtiyacının
yaklaşık %80-90’ı güneş ışınlarından elde edilir. Besin ve gıdalardan
ise maalesef çok düşük bir miktar alınır. UVB ışınının insan psiko-
lojisi ile görme duyusu üzerine olumlu etkileri olduğu gibi patojen
mikroorganizmaların yok edilmesini sağlar ve bazı deri hastalıkla-
rında da yararlı etkileri vardır. Bu açıdan değerlendirildiğinde sürekli
güneşten kaçmanın veya hiç güneşe çıkmamak doğru değildir.” İnsan
sağlığı üzerindeki olumlu etkilerin ortaya çıkabilmesi içinD vitamini
düzeyinin normal seviyede kalması gerektiğine dikkat çeken Dr.
Baykır, “D vitamini vücutta kemik oluşumu, mineralizasyonu, bü-
yüme ve onarım için gerekli olan kalsiyum ve fosfatın kanda yeterli
düzeyde kalmasını sağlar. Vücudun savunma sisteminde görev alır.
İnce bağırsaktan kalsiyum emilimini artırır.”
HANGİ BESİNLER DVİTAMİNİ İÇERİR
Vitamin D eksikliği kemik metabolizmasının bozulmasına yol
açarak çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde osteomalazi ve osteo-
poroz diye adlandırılan kemik erimesi oluş-
turabileceğine dikkat çeken Özel TOBB ETÜ
Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Murat
Baykır, vitamin D’nin iki formunun mevcut
olduğunu belirterek, şu açıklamayı yaptı:
“Bunlar Ergokalsiferol (Vitamin D2) ve
Kolekalsiferol (Vitamin D3) olarak adlandı-
rılır. Karaciğer ve böbreklere giderek aktif
formu olan Kalsitriol’un yani 1,25-Dihidrok-
sivitamin D’ye dönüşür. Temelde D vitamini
kaynağı güneş ışınlarından özellikle UVB
olmakla birlikte süt, yoğurt, ekmek, tahıllar,
balık, et, peynir ve yumurta D vitamini içe-
ren gıdalardır. Güneş daha çok D3 kaynağı
iken, bu gıdalarda hem vitamin D2 hem de
vitamin D3 vardır.
32
EKONOMİK
FORUM
SAĞLIK
Türkiye’de ve tüm dünyada D vitamini eksikliği sessiz
bir salgın gibi etkisini sürdürüyor. Güneş ışığının
yanı sıra balık, süt ve süt ürünleri gibi besinlerde
bulunan D vitamini alınmasının önemi hakkında son
yıllarda birçok araştırma ve çalışmalar yapılıyor.
Başta kanser, diabet, hipertansiyon, kalp-damar
hastalıkları, sık enfeksiyon geçirme, romatizmal
hastalıklar, multıpleskleroz, kronik yorgunluk,
depresyon
gibi bir çok hastalığın önlenmesinde D
vitaminin önemli olduğu belirtiliyor.
n
Özel TOBB
ETÜ Hastanesi
Dermatoloji Uzmanı
Dr. Murat Baykır
D VİTAMİNİ
VE
GÜNEŞ