eşdeğer eşyayla ilgili kurallarda sürekli değişim yapılması gibi
sorunlara dikkat çeken Meclis üyeleri, bu konular üzerinde
kapsamlı çalışma yapılması gerektiğini belirtti. Bu alanlarda
çalışma gruplarının oluşturulması, yeni düzenlemelerin
hayata geçirilmesi konusunda sektördeki Meclis üyesi firma
ve derneklerle birlikte ortak rapor hazırlanması, hazırlanan
raporun Ekonomi Bakanlığı’na iletilmesi talep edildi.
Toplantıda, Türkiye’de kırmızı et ve ürünlerinin yurt dışı
pazarlara göre pahalı olması sebebiyle kırmızı etin ihracatta
önemli bir aşama kaydedemediğine değinildi. Meclis üyeleri;
sucuk, pastırma, döner, köfte gibi geleneksel kırmızı et ürün-
lerinin yanı sıra salam, sosis gibi ürünlerin Türkiye’ye yakın
pazarlarda oldukça talep gördüğünü, bu kapsamda kırmızı et
sektörünün ihracatta rekabetçi hale getirilebilmesi için süt
tozuna uygulanan destek modelinin kırmızı et sektörüne de
uygulanabileceğini dile getirdi.
T
OBB Türkiye Gıda Sanayi Meclisi
ile TOBB Türkiye İçecek Sanayi
Meclisi, TOBB Yönetim Kurulu
Başkan Yardımcısı Çamur Ali
Kopuz’un katılımıyla TOBB İstanbul
Hizmet Binası’nda toplandı.
Toplantının gündemmaddesi kapsa-
mında, Dâhilde İşleme Rejimi’nin (DİR)
kanatlı sektöründe (yem ham madde-
sinde) uygulanmasında yaşanılan sı-
kıntılar görüşüldü. İthal edilen ham
madde kullanılarak yetiştirilen kanatlı
hayvanların menşeinin belirlenmemesi,
yan sanayici faktörünün göz önünde
bulundurulmaması, takip sisteminin bu
sektörde düzgün işleyemeyecek olması,
70
EKONOMİK
FORUM
SEKTÖR
Gıda ile içecek sanayi
sektörünün sorunları
masaya
yatırıldı
TOBB Türkiye Gıda Sanayi Meclisi ile TOBB Türkiye İçecek Sanayi Meclisi üyelerinin
bir araya gelerek düzenledikleri toplantıda,
kanatlı sektöründeki DİR uygulamaları
değerlendirildi
. Toplantıda, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’nin yeniden
düzenlenmesi talep edildi.