ODALAR ve BORSALAR
106
EKONOMİK
FORUM
Keşan Ticaret ve Sanayi Oda-
sı
(TSO) ve Burgaz TSO Bulgaristan
ortaklığıyla Türkiye Sınır Ötesi İşbir-
liği Programı kapsamında hazırlanmış
olan “Karadeniz’den Ege’ye, Turizm ve
Turizme Bağlı İş Kollarında Yeni Fırsat-
lar” isimli projenin resmi açılış töreni
Bulgaristan Sozopol’de gerçekleştirildi.
Proje açılış törenine; Keşan TSO
Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hel-
vacıoğlu, Yönetim Kurulu üyeleri İs-
mail Şapçı ve Kadir Mutaf ile Projenin
yürütülmesinden sorumlu Oda perso-
neli Tahir Demirel ile projenin ortağı
olan Burgaz TSO’dan Yönetim Kurulu
Başkanı Tzanko Delov Ivanov, Genel
Sekreter Boryana Zheleva ve Oda Proje
Sorumlusu Radko Drevcev katıldı.
Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı
Mustafa Helvacıoğlu konuyla ilgili yap-
tığı açıklamada, resmi olarak 19 Haziran
tarihinde başlamış olan projenin yürüt-
mesinin bir yıl süreceğini belirtti. Hel-
vacıoğlu, “Bu süreçte Burgaz ve Keşan’da
az bilinen ya da bilinmeyen, potansiyeli
olmasına karşın turizm açıcından değer-
lendirilmemiş yerlerin, özellikle tarihsel
ve kültürel zenginlikleri ve doğal güzel-
likleri olan noktaların uluslararası dü-
zeyde farkındalık yaratma çalışmaları
yapılacak” dedi.
Helvacıoğlu açıklamasının de-
vamında, tespit edilecek noktalara
yönelik, turizm stratejileri oluşturu-
larak, turizm ve turizmi destekleyici
sektörlerde yurt içi ve Bulgaristan’da-
ki iyi uygulamalar incelenerek, turizm
profesyonelleri ve ilgili makamların
da işbirliğiyle Burgaz ve Keşan’da tu-
rizm üzerine panel ve konferanslar
gerçekleştirileceğini dile getirdi.
Katılım Öncesi Yardım Aracı (Ins-
trument for Pre-accession Assistance/
IPA) tarafından desteklenmeye hak
kazanmış olan projenin Keşan’daki fa-
aliyetleri için 35 bin 410 euro ayırdığını
da sözlerine ekleyen Helvacıoğlu, proje
uygulamalarına yönelik ilk ziyaretin Bur-
gaz TSO proje ekibi tarafından Keşan’a
yapılacağını söyledi.
Keşan TSO’nun kazandığı
“Turizm” temalı AB
Projesi’nin
imzaları Bulgaristan’da atıldı
“Bilimsel çalışma metoduyla 22 çeşit buğ-
dayın her safhası değerlendirildi. Buğday
hasadımızı yaptık. Bölgeye en uygun buğ-
dayın belirlenmesi için ekmeklik ve ma-
karnalık olmak üzere buğday çeşitlerinin
kalitesi ile verimliliği belirlenecek. Ardın-
dan bu buğday çeşitleri üreticiye tavsiye
edilecek” diye konuştu.
Önümüzdeki yıllarda da denemele-
rin devam edeceğini vurgulayan Çandır,
“Üretici daha çok verim almak ve daha çok
para kazanmak istiyor. Tüccar malı toplu
bir yerden alıp satmak istiyor. Fabrikatör
daha kaliteli ürün istiyor. Biz de bu zinci-
rin tüm halkalarını birlikte tamamlayarak
Antalya Ticaret Borsası
’nın (ATB)
öncülüğünde BATEM, TİGEM gibi birçok
kurum ve özel sektörün desteğiyle 2014
yılı kasım ayında başlatılan, Antalya’ya
en uygun buğday çeşidinin belirlenmesi
için yürütülen Antalya Buğdayını Arıyor
Projesi sonuç vermeye başladı. BATEM’in
Aksu’daki 20 dekarlık araziye ekimi yapılan
12 buğday çeşidinin hasadı yapıldı.
Buğday hasadına ATB Yönetim Kurulu
Başkanı Ali Çandır, ATB Meclis Başkanı
Hüseyin Cahit Kayan, ATB Hububat ve Ma-
mulleri Meslek Komitesi üyeleri, BATEM
Müdürü Abdullah Ünlü, TİGEM Boztepe
Tarım İşlemesi Müdürü Olcay Akın, Batı
Akdeniz Biçerdöverciler Kooperatifi Baş-
kanı Kadir Sarıcalar ile özel sektör tem-
silcileri katıldı.
ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çan-
dır yaptığı açıklamada, sahil ve yaylada 22
çeşit buğday ekimi yaptıklarını belirterek,
sonuç alacağız. Yılda 250 bin ton civarında
buğday üreten Antalya’da bu denemeler
devam ederek, bölgemiz için en kaliteli,
verimli, dayanıklı buğday hangisi ise onu
bulmanın yollarını arayacağız. Bu uzun
soluklu bir iş” dedi.
BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, bölge
için uygun çeşidin tespit edilmesi amacıyla
projeyi başlattıklarını dile getirerek, yapı-
lan hasat sonucunda elde edilen buğdayın
çeşitlerinin analizinin yapılacağını ifade
etti. Kurumların birlikte çalışarak bölge
tarımı için iyi bir projeye imza attığını
söyleyen Ünlü, “Bizim için iyi bir işbirliği
oldu” dedi.
Buğdayda
hasat zamanı