65
EKONOMİK
FORUM
K
astamonu Ticaret Borsası Yöne-
tim Kurulu Başkanı Sedat İşeri,
“Kastamonu eşsiz doğal güzel-
likleriyle daha fazla tanınması
adına turizm potansiyeli ile birlikte çok iyi
harmanlanması, sanayileşme konusunda
katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi
konusunda girişimler devam etmekte ve
büyük önem taşımaktadır” dedi. Sedat İşeri,
Kastamonu’nun Marka Kent olma yolun-
daki çalışmaları ile ilgili sorularımızı şöyle
yanıtladı:
Kastamonu’nun ‘Marka Kent’ olma-
sı için Borsanız hangi çalışmaları
yürütüyor?
Kastamonu ili ülkemizde yaklaşık % 60’ı
ormanlık alana sahip tek şehirdir. Orman en-
düstri bakımından yüksek potansiyele sahip-
tir. Bu nedenden dolayı Kastamonu Ticaret
Borsası olarak; endüstriyel ahşap konusunda
marka kent olması yolunda Bilim, Sanayi ve
Teknoloji Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Prog-
ramı kapsamında yaklaşık 10milyon Euro’luk
% 100 hibe“Orman Ürünleri İşleme Entegre
Tesisi”projesi ilimize kazandırılmıştır.
3-5 ay içinde üretime geçecek
Projemiz makine ekipmanların mon-
tajı sürecindedir. 3-5 ay içerisinde üretime
geçmesi planlanmaktadır. Ayrıca lisanslı
depoculuğun içinde olduğu tarım ürünleri-
nin analizlerinin yapılabildiği laboratuarlara
sahip ticari kompleks kurulması üzerine pro-
jelerimiz ileriki dönemlerde mevcut proje
birikimlerimizle kazandırılma yolunda çalış-
malarımız devam etmektedir.
Marka Kent olma yolunda Kastamo-
nu’nun önceliği ne olmalı?
Kastamonu sahip olduğu tarihi - kültürel
yapısı yeni yeni keşfedilen eşsiz doğal güzel-
likleriyle daha fazla tanınması adına turizm
potansiyeli ile birlikte çok iyi harmanlanma-
sı, sanayileşme konusunda katma değeri
yüksek ürünlerin geliştirilmesi konusunda
girişimler devam etmekte ve büyük önem
taşımaktadır.
10 bin yıllık geçmişe sahip
Kastamonu’nun tarım potansiyelini
değerlendirebilir misiniz?
Kastamonu yaklaşık 10 bin yıllık geçmişe
sahip olup, genetiği bozulmadan günümü-
ze kadar gelmiş, besleyici değeri yüksek,
protein oranı, vitamin ve mineral içerikleri
açısından zengin olan yaklaşık 7 bin dekar
ekili ve ortalama bin 700 ton geleneksel
yöntemle üretilen eşsiz siyez buğdayı ve
18.000 -20.000 ton üretimi ile eşsiz mineral
yapısıyla (selenyum içeriği bakımından) Tür-
kiye üretiminin %14’ünün dünya üretiminin
%4’lük kısmının karşılandığı sarımsak başta
olmak üzere yaklaşık 200 bin ton civarı şe-
kerpancarı potansiyeliyle her geçen gün
gelişimini sürdürmektedir.
KATMA DEĞERİ YÜKSEK
ÜRÜNLER GELİŞTİRİLİYOR
Kastamonu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sedat
İşeri, sanayileşme konusunda katma değeri yüksek ürünlerin
geliştirilmesi konusunda girişimlerin devam ettiğini ve turizm
sektörünün ise gelecek vaat ettiğini söyledi.