Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  65 / 132 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 65 / 132 Next Page
Page Background

65

EKONOMİK

FORUM

K

astamonu Ticaret Borsası Yöne-

tim Kurulu Başkanı Sedat İşeri,

“Kastamonu eşsiz doğal güzel-

likleriyle daha fazla tanınması

adına turizm potansiyeli ile birlikte çok iyi

harmanlanması, sanayileşme konusunda

katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi

konusunda girişimler devam etmekte ve

büyük önem taşımaktadır” dedi. Sedat İşeri,

Kastamonu’nun Marka Kent olma yolun-

daki çalışmaları ile ilgili sorularımızı şöyle

yanıtladı:

Kastamonu’nun ‘Marka Kent’ olma-

sı için Borsanız hangi çalışmaları

yürütüyor?

Kastamonu ili ülkemizde yaklaşık % 60’ı

ormanlık alana sahip tek şehirdir. Orman en-

düstri bakımından yüksek potansiyele sahip-

tir. Bu nedenden dolayı Kastamonu Ticaret

Borsası olarak; endüstriyel ahşap konusunda

marka kent olması yolunda Bilim, Sanayi ve

Teknoloji Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Prog-

ramı kapsamında yaklaşık 10milyon Euro’luk

% 100 hibe“Orman Ürünleri İşleme Entegre

Tesisi”projesi ilimize kazandırılmıştır.

3-5 ay içinde üretime geçecek

Projemiz makine ekipmanların mon-

tajı sürecindedir. 3-5 ay içerisinde üretime

geçmesi planlanmaktadır. Ayrıca lisanslı

depoculuğun içinde olduğu tarım ürünleri-

nin analizlerinin yapılabildiği laboratuarlara

sahip ticari kompleks kurulması üzerine pro-

jelerimiz ileriki dönemlerde mevcut proje

birikimlerimizle kazandırılma yolunda çalış-

malarımız devam etmektedir.

Marka Kent olma yolunda Kastamo-

nu’nun önceliği ne olmalı?

Kastamonu sahip olduğu tarihi - kültürel

yapısı yeni yeni keşfedilen eşsiz doğal güzel-

likleriyle daha fazla tanınması adına turizm

potansiyeli ile birlikte çok iyi harmanlanma-

sı, sanayileşme konusunda katma değeri

yüksek ürünlerin geliştirilmesi konusunda

girişimler devam etmekte ve büyük önem

taşımaktadır.

10 bin yıllık geçmişe sahip

Kastamonu’nun tarım potansiyelini

değerlendirebilir misiniz?

Kastamonu yaklaşık 10 bin yıllık geçmişe

sahip olup, genetiği bozulmadan günümü-

ze kadar gelmiş, besleyici değeri yüksek,

protein oranı, vitamin ve mineral içerikleri

açısından zengin olan yaklaşık 7 bin dekar

ekili ve ortalama bin 700 ton geleneksel

yöntemle üretilen eşsiz siyez buğdayı ve

18.000 -20.000 ton üretimi ile eşsiz mineral

yapısıyla (selenyum içeriği bakımından) Tür-

kiye üretiminin %14’ünün dünya üretiminin

%4’lük kısmının karşılandığı sarımsak başta

olmak üzere yaklaşık 200 bin ton civarı şe-

kerpancarı potansiyeliyle her geçen gün

gelişimini sürdürmektedir.

KATMA DEĞERİ YÜKSEK

ÜRÜNLER GELİŞTİRİLİYOR

Kastamonu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sedat

İşeri, sanayileşme konusunda katma değeri yüksek ürünlerin

geliştirilmesi konusunda girişimlerin devam ettiğini ve turizm

sektörünün ise gelecek vaat ettiğini söyledi.