ODALAR ve BORSALAR
112
EKONOMİK
FORUM
Edirne Ticaret ve Sana-
yi Odası
(ETSO) ve Bulgaris-
tan Burgaz Ticaret ve Sanayi
Odası’nın yıllardır süregelen
ortak çalışmalarına her iki
Oda’nın girişimcileri de da-
hil oldu. Burgaz TSO, ETSO
Kadın Girişimciler Kurulu’nu
rol modeli alarak oluşturdu-
ğu Burgaz Kadın Girişimciler Kulübü ile
Bulgaristan’ın Pomorie kasabasında bir
toplantı organize etti. Toplantıda Pomorie
Belediye Başkan Yardımcısı Iliov Djentov,
Burgaz TSO Başkanı Tzanko Ivanov ve Ka-
dın Girişimciler Kulübü Başkanı ile üyeleri
hazır bulunurken ETSO Yönetim Kurulu
Başkanı Recep Zıpkınkurt, Meclis Başkanı
Mehmet Eren, Kadın Gişirimciler Kurulu
Başkanı Elmas Aslan, Genç Girişimciler Ku-
rulu Başkanı Serkan Üner ve her iki kurul
üyeleri katıldı.
Burgaz TSO Başkanı Tzanko Ivanov, iki
sene önce yaptıkları bir çalışmada kadınların
iş hayatında daha fazla sosyal sorumluluk
Edirne TSO ile Burgaz TSO girişimcileri
ortak
toplantıda biraraya geldi
üstlendiklerini gördüklerini belirterek, önü-
müzdeki günlerde açılacak Sınırötesi İşbirliği
Programı kapsamında ETSO ile ortak proje-
lerde yer almak istediklerini dile getirdi.
ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep
Zıpkınkurt ise Burgaz TSO’yla göreve baş-
ladığı günden bugüne yakın ilişkiler için-
de olduğunu ve bu tür toplantılarla her iki
Oda’nın girişimcilerinin yapacağı işbirlik-
lerinin ortak zeminini oluşturmak istedik-
lerini dile getirdi. Zıpkınkurt “Türkiye’de
girişimcilere devlet destekleri söz konusu.
Bulgaristan’daki girişimcilerin de bu tür des-
teklerden faydalanması için Burgaz TSO’nun
üst makamlarla görüşmelerinde de kendi-
sine her tür desteği vermeye
hazırım. Türkiye’de özellikle
kadın girişimcilerin her tür-
lü destekten AB ülkelerinden
daha kolay şartlarda faydala-
nıyor olmasından ötürü gurur
duyuyorum” diye konuştu.
ETSO Kadın Girişimciler
Kurulu Başkanı Elmas Aslan
konuşmasında, iki Oda arasındaki kardeş-
liği ticarete dönüştürmemiz gerektiğini,
AB programlarında özellikle iki şehrinde
ortak noktası olan turizm alanında beraber
çalışmak istendiğini ifade etti. Elmas, ETSO
YönetimKurulu’nun girişimcilere çok destek
olduğunu ve bu destek sayesinde kendilerini
daha güçlü hissettiklerini dile getirdi.
Açılış konuşmalarının ardından Bur-
gaz Kadın Girişimciler Kulübü üyelerinden
bazıları kendi işlerini ve projelerini tanıta-
rak ETSO Kadın ve Genç Girişimciler Ku-
rulları ile hangi alanlarda ortak çalışmalar
yapabilecekleri üzerinde fikir alışverişinde
bulundular.
Gaziantep Sanayi Odası
(GSO),
şehrin geleneksel tatlılarına ve yöresel el
sanatlarına sahip çıkmaya devam ediyor.
GSO, uluslararası tescilini alma başarısı
gösterdiği Antep Baklavası ve tescil sürecini
başlattığı Kutnu Kumaşı’nın ardından şim-
di de “Antep Katmeri” için harekete geçti.
GSO, içinde Antep fıstığı ile kaymak kul-
lanılarak geleneksel özelliklere uygun ola-
rak yapılan ve genellikle kahvaltıda ye-
nilmesi tercih edilen Antep Katmeri’nin
Coğrafi İşareti’ni almak için Türk Patent
Enstitüsü’ne (TPE) bu yılın başında başvu-
ruda bulundu. Coğrafi işaretin alınması du-
rumunda, Antep Katmeri’nin standardının
korunması ve geleneksel üretimmetoduna
uygun olarak her yerde üretilebilmesi sağ-
lanmış olacak,marka değeri kazandırılacak.
GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konu-
koğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada,
Türkiye’nin sanayisi ve ticaretinde çok
önemli yere sahip Gaziantep’te çok çeşitli
el sanatları bulunduğunu ve çok zengin bir
mutfağa sahip olduğunu söyledi. Gaziantep
mutfağının seneler boyunca çeşitli gele-
neklerin harmanlanmasıyla oluştuğuna
vurgu yapan Konukoğlu, şunları söyledi:
“Türkiye’de bütün illeri kapsayan lezzet
haritası çalışmasına göre; çeşit açısından
en zengin mutfağa sahip il Gaziantep. Ga-
ziantep mutfağı 291 çeşit yemek ve tatlı-
dan oluşuyor. Katmer de yöre mutfağının
vazgeçilmez tatları arasında yer alıyor.
GSO olarak, milli kültürümüzün bir parça-
sı olan yöresel lezzetlerimizin özellikleri-
nin ve lezzetinin korunması, tanıtımı için
önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu doğrul-
tuda Antep Katmeri tatlısının da coğrafi
işaretini almak üzere TPE’ye başvurduk.”
Konukoğlu, en fazla marka patent başvu-
rusunda bulunan altıncı şehir konumuna
ulaşan Gaziantep’ten 2014 yılı sonunda
başvurusu sayısının 3 bini geçtiğine dik-
kat çekti. “Marka şehir Gaziantep’in mar-
ka ürünlerinin sayısını artırmak istiyo-
ruz” diyen Konukoğlu, Antep Katmeri’nin
coğrafi işaretini alarak hem geleneksel
tatlılarının yöresel özelliklerini koruya-
caklarını hem de ticaretinin artmasını
sağlayacaklarını söyledi.
Gaziantep’in yöresel lezzeti
“Fıstıklı Katmer”
tescilleniyor