Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  67 / 132 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 67 / 132 Next Page
Page Background

EKONOMİK

FORUM

67

i

ARAŞTIRMA

sınırlı da olsa ilerleme sağlayacağı belirtiliyor.

Raporda balıkçılık ile ilgili vurgu da dikkat çekiyor. Dünya ba-

lıkçılık üretiminin başlıca itici gücünü gelişmekte olan ülkelerde

balık çiftçiliğindeki artışların oluşturacağı öngörülen raporda,

güçlü talep koşullarında yüksek maliyetlerin devam etmesi, balık

fiyatlarını tarihsel ortalamalarının epey üzerinde tutarak, önü-

müzdeki 10 yılda tüketim artışını aşağı çekeceği tahmin ediliyor.

Buna ilave olarak üretimin artışının esas itibariyle Asya ve Latin

Amerika’daki gelişmekte olan ülkelerden geleceği belirtiliyor.

Dünya genelinde balıkçılık ürünlerinin 2024 yılına kadar %20

artacağı, kültür balıkçılığı sektörünün tüm kıtalarda değişik hız-

larla büyüyeceği ifade edilen raporda, bu büyüme oranı Türkiye

için %77 olarak açıklanıyor.

Raporda, pamuk bezi fiyatlarının Çin‘deki çok büyük stok-

lar yüzünden kısa dönemde bastırıldığı, fiyatların daha sonra

normale seviyeye döneceği 2024’e kadar 2012-2014 yılları

arasındaki fiyatın altına düşeceği değerlendirmesi yapılıyor.

ASYA VE AFRİKA TALEP ARTIŞINA KARŞI DIŞALIMI

ARTIRACAK

Ticaretin, önceki 10 yıla kıyasla daha düşük hızda olmakla

beraber, büyümeye devam edeceği belirtilen raporda, şu görüşe

yer veriliyor:

“Amerika kıtaları, gerek değer gerekse hacim bakımından

başat ihracat bölgesi olarak konumunu güçlendirirken, Afrika

ve Asya, yükselen talebi karşılamak için net dışalımlarını artı-

racak. Tarım ve balıkçılık politikalarındaki son reformlar, temel

arz/talep unsurlarının piyasa sinyallerine daha duyarlı olmasını

sağladı; ancak gerek arz gerekse talep üretici desteği, kamu

stokları ve biyoyakıt sorumlulukları gibi politikalardan etkilen-

meye devam ediyor. Politikalarda yeni değişiklikler gündemde.”.

ABD’nin 2014 Tarım Yasası ve AB’nin 2013 Ortak Tarım Po-

litikası reformunun geçtiğimiz yıl kabul edildiği hatırlatılan

raporda, uygulama ayrıntıları kesinleşmediği için bunların

hükümlerine mevcut öngörülerde yer verilmediği açıklanıyor.

komşu pazarlara olmak üzere önemli mik-

tarda ihracat gerçekleştireceği belirtiliyor.

TARIMDA GELECEK 10 YILIN ÜRETİM

TRENDİ HAYVANCILIK VE BİYOYAKIT

OECD ve FAO, önümüzdeki 10 yılda hay-

vancılığın ve biyoyakıt üretiminin mahsul

üretiminden daha yüksek bir oranda büyüye-

ceğini öngörüyor. Rapora göre, küresel tarım

üretiminin yapısındaki bu değişim, buğday,

pirinç gibi temel gıda mahsullerinden gıda,

yem ve biyoyakıt taleplerini karşılamaya yö-

nelik kaba taneliler ile yağlı tohumlara doğru

görece bir kayma olmasını teşvik ediyor.

Raporda, ek üretimin çoğunun, toprak

ve su olanaklarından yararlanabilme ve poli-

tika düzenlemeleri gibi kısıtlayıcı faktörlerin

en az belirleyici olduğu bölgelerden kaynak-

lanacağına işaret ediliyor. Gelişmekte olan

ülkelerdeki gelir artışının gıda tüketimi eği-

limlerine de yansıyacağı hatırlatılan rapor-

da, bunun sonucu olarak et ile süt ürünleri

fiyatlarının tarım ürünlerine göre daha fazla

artış göstereceği belirtiliyor.

Hububat ürünlerinin kısa dönemde dü-

şeceği, orta dönemde yine artış göstereceği

tahmininde bulunulan raporda, proteinli

yemeklere yönelik talebin artmasıyla to-

hum üretiminin artacağı, özellikle soya

fasulyesi üretiminde artış öngörülüyor.

Gelişmekte olan ülkelerdeki taleple bir-

likte şeker fiyatlarının düşük seviyeden

yine yükselmesinin beklendiği ifade edi-

len raporda, et ürünlerinin yem fiyatlarını

düşmesiyle talebe yanıt verme konusunda

OECD-FAO 2014

yılı Tarım Görünüm

Raporu’nda, Türkiye’de

çöpe ekmek atılmasını

önlemeye yönelik

kampanyaya bir

bölüm ayrılarak örnek

gösteriliyor.

FAO’ya göre dünyada

her yıl 1 trilyon 300 milyar

kilo (1.3 Giga ton) gıda

maddesi çöpe gidiyor.

Söz konusu miktar,

Sahra Altı Afrika’nın

yıllık gıda üretimine eşit.

FAO ayrıca küresel gıda

üretiminin üçte birinin

kaybolduğunu ya da

çöpe atıldığını belirtiyor.

Hâlihazırda dünyada

kaybolan ya da çöpe

giden gıda maddelerinin

dörtte biri kurtarılsa

dünyada 840 milyon aç

insanın doyurulmasının

mümkün olabileceğine

dikkat çekiliyor.

Türkiye’de her ne kadar

gıdaların çöpe atılma

oranı diğer OECD

ülkelerinin oranına

göre düşük kalsa

da, ekmeklerin çöpe

atılmasını azaltmaya

yönelik kampanyanın

başarılı olduğu ifade

ediliyor.

Ekmek israfını önleme

kampanyasının tanıtım,

reklam dahil toplam

maliyetinin 243 milyon

dolara mal olduğu,

2013 sonunda yapılan

araştırma sonucunda bir

yılda çöpe atılan ekmek

miktarının %18 azalarak

günlük 5.95 milyon’dan

4.9 milyon somuna

düştüğü vurgulanıyor.

Kampanyanın günlük

toplam ekmek üretim

ve tüketiminin %10

azalmasıyla sonuçlandığı,

gereksiz ekmek satın

alınması konusunda

1.3 milyar dolar tasarruf

sağlandığı için toplam

tasarruf miktarının 1.5

milyar dolara ulaştığı

belirtiliyor.

TÜRKİYE

EKMEK İSRAFINI

ÖNLEME

KAMPANYASI’YLA

ÖRNEK

GÖSTERİLİYOR