Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  111 / 132 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 111 / 132 Next Page
Page Background

111

EKONOMİK

FORUM

Sanayinin çarklarının

tekrar hızlanması

bekleniyor

Bergama TO’da genç

girişimcilere iş fikri

yaratma eğitimi verildi

kilileri Şaban Narlı ile oğlu Ferdi Narlı’yı

Maltepe Köyü’ndeki Çiftliklerinde ziyaret

ederek bölgede hayvancılık sektörüyle

ilgili görüşmelerde bulundu.

Ziyarette yaptığı konuşmada tarım ve

hayvancılık sektöründe yaşanan sıkıntı-

lara değinen Keşan TSO Yönetim Kurulu

Başkanı Mustafa Helvacıoğlu; “Tarım ile

hayvancılık alanında güçlü olan bölge-

mizde, verimliliği artırabilmek ve bilinci

yaymak için çalışmalar yapılmalı. Tarım ve

hayvancılıkla geçinen bir bölgeyiz. Üstelik

hastalıklardan arındırılmış ari bölge olma

potansiyeli yüksek bir merkez konumun-

dayız. İstenilen gerekli teşvik, destek ve

düzenlemelerin yapılmasının yanı sıra,

hayvancılık sektörünü cazibeli bir hale

getirecek olan teşvik ile uygulamaların da

geliştirilmesi hayati önem taşımaktadır.

İşte bu aşamada bölgesel teşviklerin ve

sektörel desteklerin önemi bir kez daha

ortaya çıkmaktadır.

Bölgemizde hayvancılığın gelişimi için

daha farklı ve üretimi artırıcı politikalar

üretmesi gerektiğini belirtmek istiyoruz.

Hayvancılık desteklemeleri kapsamın-

da Anaç Sığır ve Manda Desteklemesi,

Suni Tohumlamadan Doğan Buzağı Des-

teklemesi, Malak Desteklemesi ve Sürü

Yöneticisi İstihdam Desteği için yetişti-

ricilerimizin İlçe Müdürlüklerine bizzat

başvurmaları gerekiyor” dedi.

Keşan TSO Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf

Cemil Çakıcı’da; “Ziyaretimizle, hayvancı-

lık sistemli ve profesyonelce yapıldığın-

da hiçbir zaman zarar ettirmeyecek bir

sektör olduğunu anladık. Bölgemizde

hayvancılığın ne kadar özenli yapıldığını

ve devletimizin bölgemizde hayvancı-

lığın gelişimi için daha farklı politikalar

üretmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bölge

olarak ana pazarımız İstanbul’dur. İstanbul

pazarımızın %80’ini oluşturuyor. İstan-

bul’un en kaliteli et deposuyuz diyebiliriz.

Daha da önemlisi bölge olarak damak

tadına cevap verecek kalitedeyiz. Bunun

yanı sıra süt üreticilerimizin de kesinlikle

desteklenmesi gerektiği kanaatindeyiz.

Süt üreticilerimiz para kazanamazsa, dişi

hayvanlar doğal olarak kesime gidiyor. Bu

durum hem et hem de süt üretimindeki

dengeleri bozuyor. Bu sebeple süt fiyat-

larının üreticiye para kazandırır seviyeye

getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” ifa-

desini kullandı.

A

dana Sanayi Odası (ADSO) Yönetim

Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, 2016

yılında 64’üncü hükümetten en önemli

beklentilerinin sanayi ve üretimi merkeze

alan yapısal reformları hayata geçirilmesi

olduğunu ifade ederek, “Sanayiciler ola-

rak, geleceğe umutla bakmak istiyoruz.

Bu anlamda yatırım ve teşvik başta olmak

üzere, iş hayatı ve dış ticaret konuların-

da önemli sorunların çözümüne yönelik

önemli bir ortam ve fırsat bulunduğunu

düşünüyoruz” dedi.

Türkiye’nin en önemli ihracat pazarları

arasında yer alan Rusya’nın, Türk ürünle-

rine yönelik boykotu ve Rusya’da yerleşik

sanayicilere karşı tutumu 2016’da yılın

en önemli gündem maddelerinden biri

olduğunu söyleyen Kıvanç, “Kısa vadede

çözümlenmeyecek gibi görünen bu pa-

zardaki kaybımızı telafi edecek alterna-

tif pazar arayışlara yönelmemiz oldukça

önemlidir. Temennimiz; enerji yani doğal

gaz ve petrol anlamında sorun yaşama-

dan bu sorunun çözümlenmesidir” ifa-

desini kullandı.

Son dört yıldır Türkiye ekonomisi orta-

lama %3 büyüdüğüne hatırlatan Kıvanç,

“Ancak Türkiye’nin daha hızlı ekonomik

büyümelere ihtiyacı bulunmaktadır. Orta

Vadeli Program’da 2016 yılı için ekono-

mide büyümenin %4 oranında, ihracatın

ise 150 milyar dolar seviyesinde gerçek-

leşmesi öngörülmektedir” dedi.

Kıvanç, Adana ekonomisinin genel

durumuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Adana’dan 2015 yılında yapılan ih-

racat bir önceki yıla göre %12 oranında

azalışla 1 milyar 679 milyon dolar seviye-

sine geriledi. Önümüzdeki yıl ihracatın ve

büyüme oranının geçen yılki seviyelerin

biraz üzerinde gerçekleşeceğini tahmin

ediyoruz. Oda olarak, özellikle pazar araş-

tırması noktasında üyelerimize destek

olmaya yönelik önemli çalışmalar yap-

maktayız. Bu pazarlardaki kaybımızı yeni

açılımlarla telafi etmeliyiz”.

2016 yılının, sorunların çözümlene-

ceği, yaralarımızın sarılacağı bir dönemin

başlangıcı olmasını arzu ettiklerini dile

getiren Kıvanç, “Hükümet programında

belirtilen vaatlerin hızla hayata geçmesini

umuyor, sanayide geçen yıl yavaşlayan

çarkların tekrar hızlanmasını bekliyoruz.

Hükümetin Eylem Planı’ndaki reform-

lar, süre ve sorumlu kuruluş atanması,

belirsizliğin ortadan kaldırılması ve ön-

görüde bulunmayı kolaylaştırması adı-

na son derece önemlidir. Açıklanan bu

programların yakın takipçisi olmalıyız.

Her biri birbirinden önemli olan bu ko-

nuları, bürokrasinin inisiyatifine bırakma

lüksümüz yok. Her eylemi sorumlu kuru-

luş nezdinde sıkı şekilde takip etmeli ve

ülkemiz üretim alt yapısının gelişimine

katkı sağlayacak şekilde yönlendirmeliyiz.

Yakın coğrafyamızda yaşanan sorun-

lara paralel olarak küresel anlamda yaşa-

nan sıkıntılar nedeniyle bu yıl maalesef

ihracatta öngörülen hedeflerin gerisinde

kalındı. Daralan pazarlar ve giderek artan

rekabet karşısında daha farklı, daha ino-

vatif yaklaşımlar ve ürünler geliştirmemiz

gerekmektedir” dedi.

B

ergama Ticaret Odası (BERTO) ile Do-

kuz Eylül Üniversitesi Girişimcilik, İş-

letme ve İktisat Uygulama ve Araştırma

Merkezi ortaklığında Yönetim Geliştirme

programlarının ilki olan “Fikir Üretimi Ve Ya-

ratıcılık Atölyesi” konulu eğitim gerçekleş-

tirildi. Dokuz Eylül Üniversitesi Girişimcilik

İşletme ve Ekonomi Uygulama ve Araştırma

Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Sabri

Erdem’in sunumuyla BERTO’da yapılan eği-

time Oda üyeleri ile çalışanları katıldı.

Eğitimde, fikir üretimi konusunda tek-

nolojiden faydalanma yöntemleri ve yeni

fikirlerin üretimi hakkında bilgi verildi. Ka-

tılımcılar gruplara ayrılarak kendi aralarında

ürettikleri fikirleri kâğıtlara yazıp, fikirler

arasından uygulanabilir olanları ortaya çı-

kardılar. İkinci aşamada ise bir fikrin hayata

geçirilmesi tartışıldı. Fikrin piyasada alacağı

tepkiler ölçülerek yapılabilirlik derecesi he-

saplandı. Beyin fırtınası sonunda iş fikirlerini

eleyerek tek bir iş fikri seçen katılımcılar,

Kanvas İş Modeli’ne göre seçtikleri fikri

değerlendirdiler. Kanvas İş Modeli’ne göre

değerlendirilen fikirler her gruptan seçilen

bir sunucuyla diğer katılımcılara anlatıldı.