ODALAR ve BORSALAR
EKONOMİK
FORUM
101
i
Marmaris Ticaret Odası
’nın (MTO),
bölgenin kültürü ve mutfağını tanıtmak
amacıyla düzenlediği Marmaris Bal Evi
1.Gastronomi ve Kültür Şenliği 5 Mayıs
2015 tarihinde Osmaniye Mahallesi Mar-
maris Bal Evi’nde gerçekleştirildi.
Marmaris Esnaf Odası, Güney Ege
Aşçılar Derneği ve Muğla Sıtkı Koçman
Üniversitesi’nin (MSKÜ) de destek verdiği
Şenlik, Marmaris Bal Evi’nin ev sahipliğin-
de yapıldı. Etkinliğe, yabancı tur operatör-
leri ve bölgedeki turizm sektörünün tem-
silcilerinin yanı sıra Muğla Vali Yardımcısı
Kamil Köten, Büyükşehir Belediye Başkanı
Osman Gürün, MuğlaMilletvekili Prof. Dr.
Nurettin Demir, Marmaris Kaymakamı
Celalettin Yüksel, Marmaris Belediye Baş-
kanı Ali Acar, Turizm eski Bakanı Bahattin
Yücel, Esnaf Odası Başkanı Şükrü Ayyıldız,
Şoförler Odası Başkanı İbrahimTarım, De-
niz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı
Hasan Mengi ile Esnaf Kefalet Kooperatifi
Başkanı Mehmet Şencan da katıldı.
Protokol üyelerinin yöresel kıyafet-
lerle katıldığı şenlikte, davul zurnalarla
karşılanan konuklara, şıra ikramı yapıldı,
Marmaris
Bal Evi
1. Gastronomi
ve Kültür Şenliği
gerçekleşti
Uzunköprü TSO ile Haskovo TSO
Turizm Projesi’ni
görüştü
odun ateşinde pişen
Marmaris yemekleri
keşkek, sura (kim-
yonlu), taze yaprak
sarması, yoğurtlama,
çingen pilavı, etli nohut,
parmak tatlısı, zerde ve kıya-
mı (ballı susam) MSKÜ öğrencileri
servis etti. Marmaris’in alternatif turizm
kaynaklarının tanıtıldığı Rota Marmaris
projesi kapsamında yer alan alanlar hak-
kında bilgilendirme yapılıp hazırlanan kısa
film gösterildi. Marmaris tarihinin, kültü-
rünün, değerlerinin ve lezzetlerinin yer
aldığı Türkçe, İngilizce ve Rusça kitapçıklar
katılımcılara dağıtıldı.
MTOYönetimKurulu Başkanı Mehmet
Baysal etkinlikte yaptığı konuşmada, amaç-
larının turizmin sürdürebilirliğini, kültürel
öğelerini kaybetmeden sağlamak olduğunu
belirtti. Kültür ve tarih turizmi için Oda
olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında da
bilgi veren Baysal, şunları söyledi:
“Biz akademik çalışma yapan kültür oto-
ritesi değiliz. Amacımız, değerlerimizi, kül-
türümüzü, günlük yaşantımızı, etnoğrafik
özelliklerimizi sosyal
sorumluluk bilinci ile
tanıtmaktır.
Hedefimiz değer-
lerimizi, kültürel öğe-
lerimizi korumak, devam
ettirmek. Çünkü artık dün-
yada turizm yarışı ülkeler arasında
değil, şehirlerarasında bir yarışa dönüştü.
Rakiplerimiz artık başka turizm kentleri,
turizm trendleri ise ‘farklıyı deneyimle-
mek’ yönünde gelişmekte. Dolayısıyla her
turizm kenti, kendi kültürünü, değerleri-
ni, lezzetlerini ön plana çıkaracak, marka
haline getirecek unsurlarla çalışmaktadır.
Gastronomi ve kültür şenliğimizde
tamamen Marmaris’in oda, dernek ve
işletmeleri ile Muğla Üniversitemizle
çalışılmıştır. Kendilerine katkıları için
teşekkür ederiz.
Markalaşma ve farkındalık adına bu-
gün şenliğimizin düzenlendiği Marma-
ris Bal Evi, şu anda köylerimizde yetişen,
keçiboynuzu, badem ve fıstığı Marmaris
Çam Balı’yla karıştırıp marka lokumlar
üretmekteyiz.”
Uzunköprü Ticaret ve Sanayi
Odası
(UTSO) Yönetim Kurulu üyeleri
İhsan Akıncı, Şerafettin Çakır, UTSO
Muhasebe Müdürü Ünal Malak ve Pro-
jeler Sorumlusu Hasan Küçükkaptan
23 Temmuz 2015 tarihinde Bulgaristan
Haskovo Ticaret ve Sanayi Odası’na
giderek iki Oda’nın birlikte yürüttüğü
turizmle ilgili olan projenin ayrıntıları-
nı görüştüler.
UTSO ve Haskovo TSO’nın Bulga-
ristan-Türkiye IPA Sınır Ötesi İşbirliği
Programları çerçevesinde hazırladıkları
“Towards the Opportunities and Chal-
lenges of Sustainable Cross-Border To-
urism” projesi kapsamında, iki bölgede
de tarihi ve turistik değeri olan fakat
çok fazla tanınmayan yerlere karşılıklı
olarak ziyaretler yapılacak. Gerçekleş-
tirilen toplantıda projenin faaliyetleri,
zamanlaması ve bütçesi hakkında ay-
rıntılı görüşmeler yapıldı. UTSO Yö-
netim Kurulu üyeleri İhsan Akıncı ve
Şerafettin Çakır, Haskovo TSO Başkanı
Yancho Yanev yaptıkları açıklamada,
bu projenin iki bölgeye de katkı sağla-
yacağını belirterek karşılıklı ilişkileri
pekiştireceğini dile getirdiler.