Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  119 / 132 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 119 / 132 Next Page
Page Background

119

EKONOMİK

FORUM

T

ürkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)

“Kapasite Raporu Otomasyon Sistemi

ve Raportör Eğitimi” Antalya Ticaret ve Sa-

nayi Odası’nda (ATSO) yapıldı. ATSO Aka-

demi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen

eğitime, Antalya’nın yanı sıra, Afyon, Ispar-

ta, Burdur, Konya, Muğla il ve ilçe ticaret

ve sanayi odalarından raportörler katıldı.

Katılımcılara sunum eşliğinde bilgiler veren

TOBB Sanayi Müdürü Mehmet Ali Bayram,

odaların kapasite raporlarının ülkenin sı-

nai üretim gücünü tespit etmek, ekono-

mik ve stratejik plan ve programlara ışık

tutmak amacıyla düzenlendiğini belirtti.

Yatırım teşvik belgesi, yerli malı belgesi,

dahilde işleme izin belgesi ve sanayi sicil

belgesi gibi pek çok belgenin hazırlan-

masında kullanılan kapasite raporlarına

kamu kurumlarının büyük önem verdiği-

ni de belirten Bayram, raporların usulü-

ne uygun hazırlanmasının ve otomasyon

sistemine girilmesinin, verilerin düzgün

saklanması ve istatistiklerin oluşturulması

açısından da büyük önem taşıdığını, bu

aşamada en önemli sorumluluğun eks-

perlere ve raportörlere düştüğünü söyledi.

Uygulamalar anlatıldı

Bayram, kapasite raporlarının TOBB’den

eğitim almış eksperler ve raportörler ta-

rafından hazırlanması gerektiğine dikkat

çekerek, eğitim almamış eksperler ve

raportörlere hazırlatılan kapasite rapor-

larının TOBB tarafından onaylanmadığı-

nı ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde bu

Antalya TSO’da kapasite

raporu raportörlerine

eğitim verildi

Salihli TSO’da

gıda sektörünün

sorunları tartışıldı

Şanlıurfa TO’da

‘sigortacılık’

toplantısı düzenlendi

S

alihli Ticaret ve Sanayi Odası, sektörel

anket ve analizlerinden 11.’sini gıda

sektöründe faaliyet gösteren 4. Meslek

Grubu üyelerine yönelik olarak gerçekleş-

tirdi. Anketlerin değerlendirilmesi de Sa-

lihli TSO Meclis Salonu’nda sektör temsilci-

lerinin yanı sıra, ilgili kurum temsilcilerinin

de hazır bulunduğu toplantıda yapıldı.

Gıda sektörü değerlendirme toplantısı-

na Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı

İbrahim Yüksel, Başkan Yardımcıları Taner

Kalay ve Günay Topkaya, Yönetim Kuru-

lu Üyesi Abidin Alpaslan, Meclis Başkan

Yardımcısı Ali Rıza Manav, SGK Müdürü

Aynur Ölgün, İş Kur Müdürü Huriye Özcan,

Mesleki Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı

İsa Özkaya, Halk Eğitim Merkezi Müdürü

Mehmet Yazka, İlçe Tarım Müdürlüğü yet-

kilisi Duygu Saraç ile sektör temsilcileri ve

kurum yetkilileri katıldı.

Salihli TSO her 3 ayda bir farklı bir

sektörü ele aldığı anket ve analiz çalış-

malarından 11.’si olan gıda sektörüne yö-

nelik 69 üye ile bire bir görüşme yaparak,

sorunlarını not etti ve iletişim bilgilerini

güncelleyip üye profilini çıkardı. Yapılan

toplantıda sinevizyon eşliğinde 69 üyenin

verdiği cevapların ışığında hazırlanan ra-

por ayrıntılı olarak sunuldu ve her soruda

üyelerin katkıları alındı.

Kalifiye eleman sıkıntısı yaşanıyor

Anket değerlendirmesinde gıda sek-

törünün de diğer sektörlerde olduğu gibi

kalifiye eleman konusunda sıkıntı çekti-

ği ortaya çıktı. Gıda sektöründe faaliyet

gösteren üyelerin ağırlıklı olarak lise ve

ilkokul mezunu olduğu, büyük bölümü-

nün 1-5 kişi arasında personel çalıştıran

Ş

anlıur fa Ticaret ve Sanayi Odası

28. Meslek Komitesi tarafından Gü-

neydoğu Bölgesel Sigortacılar toplantısı

düzenlendi. ŞUTSO Meclis Toplantı Sa-

lonu›nda yapılan toplantıya Başbakanlık

Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet

Genç, Sigorta Acenteleri İcra Kurulu (SAİK)

Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kasap,

SAİK Doğu ve Güneydoğu Acenteleri

Koordinasyondan Sorumlu Üyesi Yavuz

Özçağın ve Türkiye Odalar ve Borsalar

Birliği Sigortacılık Müdürü Mevlüt Söy-

lemez, ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkan

Yardımcısı Halil Akkaya, Meclis Üyeleri

Mehmet Erdem, Mustafa Direkçi, Mehmet

Gökmen, 28. Meslek Komitesi Başkanı

Mehmet Emin Atmaca Gaziantep, Diyar-

bakır, Mardin, Kilis, İskenderun Ticaret ve

Sanayi Odaları’nın sigorta sektörü temsil-

cileri ile odaya kayıtlı sigorta acenteleri

temsilcileri katıldı.

amacıyla GAP Bölgesinde Sanayide Enerji

Verimliliğinin Arttırılması Pilot Uygulama-

ları Mali Destek Programını uygulayacak.

Program kapsamında Gaziantep, Kilis, Adı-

yaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Bat-

man, Siirt ve Şırnak’ta KOBİ’lere verilecek 9

milyon Türk Lirası hibeyle endüstriyel enerji

verimliliğini artıran tedbirlerin belirlenmesi

ve uygulanmasına yönelik faaliyetler des-

teklenecek” şeklinde konuştu.

2016 yılı Mali Destek Programları’na son

başvuru tarihinin 11 Mayıs 2016 olduğu,

daha detaylı bilgiye

www.ika.org.tr

adre-

sinden ulaşılabileceği belirtildi.

eğitimlerin gerçekleştirileceğini söyledi.

Daha sonra, TOBB kapasite raporu eksper-

lerinden Levent Gürler tarafından yapı-

lan sunumda otomasyona girişi yapılarak

uygulamanın nasıl yapılması gerektiği ve

çeşitli kullanım detayları hakkında bilgiler

verildi. Odaların sorumlulukları, uygulama-

daki sorunlar ve çözümlerinin anlatıldığı

eğitim katılımcıların sorularının cevaplan-

masıyla sona erdi.

işletmelerden oluştuğu, ağırlıklı olarak 10

yılın üstünde faaliyet süresine sahip köklü

firmalardan meydana geldiği anlaşıldı.

Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı

İbrahimYüksel, üyelerin sıkıntılarını yerin-

de tespit etmeyi amaçlayan bu sektörel

değerlendirme çalışmalarının büyük ilgi

gördüğünü belirterek, daha önce toprak

sanayi, sağlık, hayvancılık gibi 10 sektör-

den sonra kalabalık bir üye portföyüne

sahip gıda grubunu yerinde ziyaretlerle

incelediklerini anlattı. Detaylı olarak ele

alınan anket maddeleri üzerinde toplan-

tıya katılan üyeler görüşlerini ayrıntılı ola-

rak sundu ve karşılıklı fikir alışverişlerinde

bulunuldu. Gıda grubu üyeleri, satış ve

pazarlama konusunda okullardan nitelikli

eleman yetişmediğini, lise mezunlarını

kendilerinin yetiştirdiğini anlattı. Üyeler

en uç noktalara kadar yayılan ulusal zincir

marketlerin bakkallara ve yerel marketlere

yaşama şansı tanımadığından yakınarak,

AVM yasasının uygulamaya konmasını

istedi. Kasaplar ve market sahipleri, üreti-

ciden yüzde 1’e aldıkları ürünü, satarken

yüzde 8 KDV uygulandığı için fiyat farkı

oluştuğunu, bu konuda bir düzenleme

yapılmasının şart olduğunu ifade etti.