EKONOMİK
FORUM
86
MARKA KENT
Markalaşma yolunda Yöresel
Ürünler Fuarı düzenliyoruz
A
ntalya Ticaret Borsası olarak
tarımsal ürünlerin markalaş-
ması yolunda Yöresel Ürünler
Fuarı düzenleyerek önemli bir
başarıya imza atıyor.
“Fuar ile sadece ilimizin değil ülkemi-
zin kıyıda köşede kalmış tüm ürünlerini
gün yüzüne çıkarıp, ekonomiye kazan-
dırmaya sağlıyoruz” diyen Antalya Ticaret
Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır
sorularımızı yanıtladı…
Antalya’da tarım sektörünü değer-
lendirebilir misiniz?
Uygun iklim yapısı ve ürün çeşitliliği ile
birlikte tarımda alternatif üretim teknikle-
rinin ve modern teknolojinin kullanılarak
ülkemizin ve dünya insanının beslenme-
sine katkıda bulunan Antalya, “Türkiye Ta-
rımının Başkenti’olarak adlandırılmaktadır.
Antalya, Türkiye bitkisel üretim değerinin
% 8’ini karşılayarak 1. sırada yer almakta-
dır. İlimizde sebzecilik faaliyetleri örtüaltı
alanlarda yoğunlaşmıştır. Türkiye’nin ör-
tüaltı alanlarının % 39’u Antalya’dadır.
Sebze üretiminin % 53’ünü karşılıyor
Ülkemiz örtüaltı sebze üretiminin %
53’ü, domates üretiminin % 20’si, hıyar
üretiminin % 26’sı, patlıcan üretiminin %
20’si, biber üretiminin % 14’ü Antalya’da
yapılmaktadır. Antalya’nın Korkuteli ilçesi
ve çevresinde Türkiye mantar üretiminin %
55’i karşılanmaktadır. Türkiye portakal üre-
timinin % 28’i, muz üretiminin % 25’i, nar
üretiminin % 27’si, avokado üretiminin %
80’i, yenidünya üretiminin % 54’ü, keçiboy-
nuzu üretiminin % 35’i Antalya üretimidir.
Yine Türkiye süs bitkileri üretim alanının
% 12’si, kesme çiçek üretiminin % 39’u,
karanfil üretiminin % 57’si Antalya’dadır.
Ülkemizde geçmiş yıllarda ithalata da-
Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, “Tarımsal ürünlerimizin markalaşması için
Yöresel Ürünler Fuarı düzenleyerek kıyıda köşede kalmış ürünleri gün yüzüne çıkarıp, ekonomiye
kazandırmaya sağlıyoruz. Geleceğe yatırım yapıyoruz” diye konuştu.
yalı olan sebze tohumlarının artık önemli
bir kısmı İlimizde üretilmekte ve ihraç edil-
mektedir. Türkiye’deki sebze tohum firma-
larının %52’si, Türkiye’deki fide firmalarının
%57’si Antalya’da faaliyet göstermektedir.
Yörük kültürünü yaylalarında yaşatan
Antalya’da kıl keçisi, hayvan varlığında
en büyük payı almaktadır. İlimizde yak-
laşık 1 milyon küçükbaş hayvan varlığı
bulunmaktadır. Antalya, arıcılık faaliyetle-
rinde ideal bir kışlatma bölgesidir. Antalya,
206.352 adet kovan varlığıyla arıcılıkta ülke
genelinde 6. sırada bulunmaktadır. Türki-
ye’deki 7 orkinos işletmesinin 2 tanesi An-
talya’da faaliyet göstermektedir. Yaş koza
üretiminde Antalya % 15.7 ile Türkiye’de
ikinci sırada yer almaktadır.
İhracata büyük katkı sağlıyor
Antalyalı çiftçi, sadece halkımız için
değil, birçok ülke vatandaşı için de üret-
mektedir. İlimizden yaklaşık 600 bin ton
yaş sebze ve meyve ihracatı gerçekleş-
mektedir. Bu ihracattan 500 milyon doların
üzerinde gelir elde edilmektedir. Bu rakam
ülkemiz yaş sebze meyve ihracatının %