Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  86 / 132 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 86 / 132 Next Page
Page Background

EKONOMİK

FORUM

86

MARKA KENT

Markalaşma yolunda Yöresel

Ürünler Fuarı düzenliyoruz

A

ntalya Ticaret Borsası olarak

tarımsal ürünlerin markalaş-

ması yolunda Yöresel Ürünler

Fuarı düzenleyerek önemli bir

başarıya imza atıyor.

“Fuar ile sadece ilimizin değil ülkemi-

zin kıyıda köşede kalmış tüm ürünlerini

gün yüzüne çıkarıp, ekonomiye kazan-

dırmaya sağlıyoruz” diyen Antalya Ticaret

Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır

sorularımızı yanıtladı…

Antalya’da tarım sektörünü değer-

lendirebilir misiniz?

Uygun iklim yapısı ve ürün çeşitliliği ile

birlikte tarımda alternatif üretim teknikle-

rinin ve modern teknolojinin kullanılarak

ülkemizin ve dünya insanının beslenme-

sine katkıda bulunan Antalya, “Türkiye Ta-

rımının Başkenti’olarak adlandırılmaktadır.

Antalya, Türkiye bitkisel üretim değerinin

% 8’ini karşılayarak 1. sırada yer almakta-

dır. İlimizde sebzecilik faaliyetleri örtüaltı

alanlarda yoğunlaşmıştır. Türkiye’nin ör-

tüaltı alanlarının % 39’u Antalya’dadır.

Sebze üretiminin % 53’ünü karşılıyor

Ülkemiz örtüaltı sebze üretiminin %

53’ü, domates üretiminin % 20’si, hıyar

üretiminin % 26’sı, patlıcan üretiminin %

20’si, biber üretiminin % 14’ü Antalya’da

yapılmaktadır. Antalya’nın Korkuteli ilçesi

ve çevresinde Türkiye mantar üretiminin %

55’i karşılanmaktadır. Türkiye portakal üre-

timinin % 28’i, muz üretiminin % 25’i, nar

üretiminin % 27’si, avokado üretiminin %

80’i, yenidünya üretiminin % 54’ü, keçiboy-

nuzu üretiminin % 35’i Antalya üretimidir.

Yine Türkiye süs bitkileri üretim alanının

% 12’si, kesme çiçek üretiminin % 39’u,

karanfil üretiminin % 57’si Antalya’dadır.

Ülkemizde geçmiş yıllarda ithalata da-

Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, “Tarımsal ürünlerimizin markalaşması için

Yöresel Ürünler Fuarı düzenleyerek kıyıda köşede kalmış ürünleri gün yüzüne çıkarıp, ekonomiye

kazandırmaya sağlıyoruz. Geleceğe yatırım yapıyoruz” diye konuştu.

yalı olan sebze tohumlarının artık önemli

bir kısmı İlimizde üretilmekte ve ihraç edil-

mektedir. Türkiye’deki sebze tohum firma-

larının %52’si, Türkiye’deki fide firmalarının

%57’si Antalya’da faaliyet göstermektedir.

Yörük kültürünü yaylalarında yaşatan

Antalya’da kıl keçisi, hayvan varlığında

en büyük payı almaktadır. İlimizde yak-

laşık 1 milyon küçükbaş hayvan varlığı

bulunmaktadır. Antalya, arıcılık faaliyetle-

rinde ideal bir kışlatma bölgesidir. Antalya,

206.352 adet kovan varlığıyla arıcılıkta ülke

genelinde 6. sırada bulunmaktadır. Türki-

ye’deki 7 orkinos işletmesinin 2 tanesi An-

talya’da faaliyet göstermektedir. Yaş koza

üretiminde Antalya % 15.7 ile Türkiye’de

ikinci sırada yer almaktadır.

İhracata büyük katkı sağlıyor

Antalyalı çiftçi, sadece halkımız için

değil, birçok ülke vatandaşı için de üret-

mektedir. İlimizden yaklaşık 600 bin ton

yaş sebze ve meyve ihracatı gerçekleş-

mektedir. Bu ihracattan 500 milyon doların

üzerinde gelir elde edilmektedir. Bu rakam

ülkemiz yaş sebze meyve ihracatının %