forum237 - page 100

suça bağışık değil. Ve entelektüel sermaye, en az
fiziki sermaye kadar önemli ve korunmaya değer.
Ben hırsızlığın türleri arasında etik bir fark göre-
miyorum” diyor.
EKONOMİ GAZETECİLİĞİ
Ekonomide akışlar giderek hızlanıyor. Mal ve
hizmetlerin akışı, iş gücünün akışı, para ve fikir-
lerin akışı hızını artırıyor. Bu hız, aynı zamanda
“sorun çözecek bilgi” akışının da hızlanmasını
gerektiriyor. Dr. Döpfner, ihtisas gazeteciliğinin
önemli alanlarından biri olan ekonomi gazeteci-
liğiyle ilgili gözlemlerini şöyle açıklıyor:
“… Ekonomi gazeteciliği dijital dönüşümden
daha çok etkilendi. Çünkü ekonomik enformas-
yonun profesyonel tüketicileri, hızlı haberciliğe
daha fazla ihtiyaç duyuyor. Gelişmelerden anın-
da haberdar olmak için son derece kritik. Bu da
ancak real time olarak mümkün. Bunun da bize
getirdiği görev çok açık. Şirket haberleri ve fiyat
hareketleri online bölümümüzde mümkün olan
en hızlı şekilde yer alabilmeli.”
Daha derine bakıldığında, “Bir kere bugün
gazeteciliği teknolojik uzmanlık dışında, tekno-
lojik deneyim dışında tasavvur etmek mümkün
değil” sözleri üzerinde özenle durmak gerekiyor.
İnsan yaşamını kolaylaştırıcı ve zorlaştırıcı yön-
leriyle her gelişmenin iki yüzü var. Yeni iletişim
kanalları fırsatlar yarattığı gibi, kısıtlayıcı ve
gelişmeleri yavaşlatıcı etkileri de oluyor. Orhan
Pamuk’un bir denemesinde belirttiği gibi, kısa
mesajlarla iletişim kurulabilir, ama düşünce ge-
liştirilemez. Başka bir yönüyle Döpfner’in sap-
taması Orhan Pamuk’u doğruluyor: “… tweet’le
haber arasında büyük farklar var. Ne Twitter ne
Facebook editoryal süzgeçten geçmiş medyalar.
Okurların işine yarayacak biçimde işlenmiş ya da
tasarlanmış değiller. Herkesin canının istediği
bir şeyi yazıp dağıtıma soktuğu platformlar sa-
dece. Doğru, yanlış, önemli, önemsiz ne varsa.
Bizim yayınlarımız ise birer marka. O markalar
altında tasarlanmış, işlenmiş içerikle toplumun
karşısına çıkıyoruz. Ve tabii yayımladığımız her
şeyin sorumluluğunu da alarak. Markalı içeriğin
değerli olmasını sağlayan da bu.”
İÇERİK NEDİR?
“İçerik kalitesinden” söz ettiğimizde aynı za-
manda “sürdürebilirlikten” de söz etmiş oluruz.
Bir oluşumun, olgunun, yapının, algının, görün-
tünün ve özün bileşen ile bağlamlar dengesi, bi-
rikim yeteneğini belirler. Sağlıklı ve değer üreten
içerik, rekabet eden yapılar arasında “farklılığı”
yaratan, bileşen ve bağlam arasındaki dengedir.
Bütün medyalarda birikim yeteneğini ko-
ruyarak uzun dönemli geleceği güven altına
almanın “gerekli şartı” içerik zenginliği yarata-
bilme gücüdür. Herhangi bir teorik çerçeve ya-
ratmadan, o çerçeve sınırları içinde kaynakları
koordine etmeden, teknolojiyi en ileri düzeyde
kullanmadan, ürünlerde hüner ve yaratıcılık aşa-
malarına geçmeden öne çıkmak giderek medya
işletmelerinde de zorlaşıyor.
Dr. Döpfner’in “… Öne çıkan bir medya ku-
ruluşu görürseniz bilin ki onu yukarı çeken şey
ürettiği içeriktir” saptaması hepimize rehber
olmalı. İçeriği korumak, başkalarının emeğine
saygılı olmak mutlaka bir düzenleme gerektiri-
yor. Gelişmeleri sürekli izleyerek, alternatif tep-
ki biçimlerini belirlemeden istikrarlı bir ilerleme
yaratamayız. O zaman, Axel Springer CEO’su-
nun Almanya örneğine bizim de kafa yormamız
gerekiyor:
“Almanya’nın en sonunda gazetecilik per-
formansını bir değer olarak kabul eden ek bir
copyright düzenlemesine sahip olmasından son
derece mutluyum.”
Medya önünde “fırsatların” alabildiğine se-
rildiği bir gelişme aşamasından geçiyor… Her
fırsatın mutlaka “tehlike” yaratacağını da unut-
mamalıyız. “Öngörme ve önlem alma” insanları
diğer canlılardan ayıran en önemli özellik. Ener-
jimizi gelişmeleri öngörmeye, önlemler almaya
harcamalı, basit kurnazlıklara dayanarak “…miş
gibi” yapma kasaba kültüründen hızla uzaklaş-
malıyız.
Herhangi bir
teorik çerçeve
yaratmadan,
o çerçeve
sınırları içinde
kaynakları
koordine
etmeden,
teknolojiyi en
ileri düzeyde
kullanmadan,
ürünlerde hüner
ve yaratıcılık
aşamalarına
geçmeden
öne çıkmak
giderek medya
işletmelerinde de
zorlaşıyor.
YÖNETİM
100
EKONOMİK
FORUM
1...,90,91,92,93,94,95,96,97,98,99 101,102,103,104,105,106,107,108,109,110,...132
Powered by FlippingBook