Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  70 / 132 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 70 / 132 Next Page
Page Background

EKONOMİK

FORUM

70

MARKA KENT

çalışmalarımızı sürdürerek, Türkiye’de İstan-

bul ve Ankara’dan sonra alışveriş günlerini

düzenledik.

Turist sayısında yüzde 35 artış sağladık

“Van Shopping Fest” adıyla bu yıl ikinci-

sini düzenlediğimiz etkinliğimiz kentte hem

yerel halk, hem iş dünyası ve en önemlisi

ilimizi ziyaret eden turistler tarafındanmüthiş

bir ilgiyle karşılaştı. Festival ile insanları sa-

dece alışverişe yönlendirmedik. Şehrin cad-

delerini ışıklandırdık, konserler düzenledik,

sokak sanatçıları tarafından tiyatral gösteriler,

mini konserler yapıldı. Çocuklara yönelik

okullarda film gösterileri yaptık, resim ser-

gileri düzenledik. Ve kısa sürede sonuçlarını

da almaya başladık. Örneğin turist sayısında

%35 oranında bir artış sağladık, yine kredi

kartı ile yapılan işlemadedinde yüzde 42 artış

olduğunu gördük. Festivalin piyasa reklam

değeri yaklaşık 1.5 milyon TL’yi geçti.

İlimizde her yıl en az üç ulusal ve ulus-

lararası fuar düzenlemekteyiz. Ve kentte bir

fuar anlayışının egemen olması konusunda

ciddi gelişmeler elde ettik. Fuarlarımıza gerek

yurtiçinden, gerekse yurtdışından katılan

“ORTAK AKLA, CİDDİ

İŞBİRLİĞİNE İHTİYAÇ VAR”

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, “Kentinizi ‘Marka Kent’ yapma meselesi o kadar kolay

olmayıp, kısa sürede başarılabilecek bir durum değil. Zamana, ortak akla, konunun özümsenmesine ve

en önemlisi ciddi işbirliğine ihtiyaç var” diye konuştu.

V

an Ticaret ve Sanayi Odası Baş-

kanı Necdet Takva, Van’ın ‘Marka

Kent’olması yolunda çeşitli orga-

nizasyonlara imza attıklarını söy-

ledi.“Zamana, ortak akla, konunun özümsen-

mesine ve en önemlisi ciddi işbirliğine ihtiyaç

var”diyen Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı

Necdet Takva sorularımızı şöyle yanıtladı.

Van’ın ‘Marka Kent’ olması için Oda-

nız hangi çalışmaları yürütüyor?

Bir kentin gelişimi ancak pozitif anlamda

tanınırlığı ile mümkün olabilir. Bize göre bu-

nun da günümüzdeki karşılığı “Marka Kent”

olmaktan geçiyor. Fakat “Marka Kent” olma

konusunun ülkemizde tamolarak anlaşılması

konusunda daha fazla çalışmamız gerekir

diye düşünüyorum. Özellikle az gelişmiş böl-

gelerimizde bu anlayışın zihinlerde daha faz-

la yer alması ve anlaşılması zaman alacaktır.

Ancak biliyoruz ki kentinizi “Marka Kent”

yapma meselesi de o kadar kolay değil ve

kısa sürede başarılabilecek bir durum değil.

Zamana, ortak akla, konunun özümsenmesi-

ne ve en önemlisi ciddi işbirliğine ihtiyaç var.

Biz bu konuyu ilk olarak ortaya attığı-

mızda ilimizde şunu gördük; biz dâhil hiç

kimsenin konu hakkında pek de önemli sa-

yılabilecek kadar bilgi sahibi olmadığımızı

gördük. Bir diğer dezavantajımız da ilimizin

ve bölgemizin ekonomik düzeyinin düşük

olması, eğitim düzeyi, işbirliği kültürünün

yaygın olmaması gibi birçok dezavantaja

sahiptik. Ancak buna karşın kamuoyunda

inanılmaz bir istek ve arzunun olduğunu

da gördük. Yani insanlar, evet “Marka Kent”

kavramının bilmiyor olabiliriz, ama bu du-

rum ilimizin “Marka Kent” olmasına katkı

sunmayacağımız ve eksikliklerimizi tamam-

layamayacağımız anlamına gelmiyor deme-

ye başladılar. “Marka Kent” kavramı böylece

ciddi anlamda tartışılmaya başlandı. Doğrusu

bizimdeTicaret ve Sanayi Odası olarak önce-

likli hedefimiz buydu. Yani konuyu hem hal-

kımızın hem de kurumlarımızın gündemine

taşımak ve tartışmaktı.

Guinness Rekorlar

Kitabı'nda yerimizi aldık

Evet, birkaç festival, bir iki fuar veya sınırlı

tanıtımlar ile “Marka Kent” elbette ki olun-

muyor ama “Marka Kent” olmanın o kentte

yaşayan veya o kenti gezmeye, tanımaya ge-

len herkese nasıl katkılar sunacağının küçük

göstergelerinin fuarlar düzenlemek, festival-

ler yapmak, tanıtımlara ağırlık vermek, gelen

yatırımcıların hayatlarını kolaylaştırmakla

işe başlamanın kamuoyunda pozitif etkiler

yaratacağını inandık ve bu doğrultuda bir

takım çalışmalar yaptık.

Örneğin, daha önce ABD’de olan “Dün-

yanın En Kalabalık Kahvaltı Sofrası” rekoru-

nu geliştirerek ilimize getirdik ve Guinness

Rekorlar Kitabı'nda yerimizi aldık. Bu, kentte

müthiş bir sinerji yarattı. Kurumlarımızın ve

halkımızın etkinliğe olan ilgisi ve sahiplen-

mesi inanılmazdı. O gün aynı zaman da şunu

da gördük, değindiğimiz gibi müthiş bir istek

ve arzu kentte bulunmakta. Bu doğrultuda