73
EKONOMİK
FORUM
şehirleri belirlemekte. Bunun sebebi, farklı
bölgelerdeki farklı şehirlerin oluşturduğu
ülkenin, homojen bir yapıya sahip olma-
ması; farklı iklimlere, farklı şehirlerinde
farklı sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel alt-
yapılara sahip olmasındandır. Marka olmak
bir logoyla, söylemle olacak iş değildir.
Markalaşmak uzun soluklu, emek, sabır ve
yatırım gerektiren stratejik bir süreçtir. Van
özeline gelince. Van’ın Marka Kent olması
altyapıdan ulaşıma, turizmden sanayiye,
sosyo-kültürel yapıdan ekolojik durumuna
kadar pek çok şey ile ilintilidir. Bu başlıkla-
rın herhangi birinde yaşanan gelişme di-
ğerlerine de sirayet edecek ilin olumlu ya
da olumsuz etkilenmesine sebep olacaktır.
Diğer illerden ayrılan
bir kimlik ve ruh olmalı
Van’ın Marka Kent olma yolundaki en
mühim önceliği ekonomik ve sosyal te-
melli kentleşme süreci olmalı. Van’ı diğer
illerden ayıran bir kimliği ve ruhu olmalı.
İmar planları eko sistemi bozmayacak şe-
kilde oluşturulmalıdır. Bu anlayışta plan-
lama, kentin ekonomik gelişmesini sağ-
layacak yeni olanakları harekete geçirip
yönlendiren, çevre sorunlarını azaltan ve
yaşam kalitesini artıran bir müdahale ara-
cına dönüşmüş olmaktadır. Bahsettiğim
tüm bu hususlarda başarıyı yakalamak her
şeyden önce samimi ve ısrarlı bir tavırla
mümkün olacaktır. Kente refah getirecek
yeterli kaynağı kent içinden çıkarabilmek
her zaman mümkün olmayabilir. Ancak;
yerli ve yabancı turistler; şehre okumaya
gelen üniversite öğrencileri; müteşebbis-
ler, yatırımcı iş adamları; vasıflı işçiler ve
beyaz yakalılar gibi kitleleri kentimize çe-
kebilmek için kentimizle ilgili farkındalığı
ve imajı güçlendirmemiz gerek.
Van’ın tarım potansiyelini değer-
lendirebilir misiniz?
Mera konusunda Türkiye ortalaması-
nın % 10’u ilimizde bulunmasına rağmen,
kullanım koşulları oluşmamakta buna bağ-
lı olarak alanlardan verim alınamamaktadır.
Küçükbaş hayvan sayısında Türkiye ortala-
masında 1. olan Van bu avantajını yeterin-
ce kullanamamaktadır. Oysa ki geleneksel
üretim çeşitliliği, tarımsal kirliliğin düşük
olması, meralarımızda organik ve iyi tarım
hatta eko turizm için önemli bir fırsattır.
Genç iş gücünün fazla olduğu ilimiz-
de üretimde kümelenme sağlanmalı ve
üretim planlaması yapılmalıdır. Teşvik ve
destekler yerel koşullara göre belirlenmeli
ve büyük sermaye sahipleri bölgeye yön-
lendirilmelidir.
Yerel çeşitler kullanılmalı, endemik
bitkiler kullanılarak kültürümüze kazandı-
rılmalıdır. Bölge toprakları bakir olduğun-
dan doğru uygulama ve sulama teknikleri
ile arazilerden maksimum randıman al-
mak mümkün. Ceviz potansiyelimiz çok
yüksek. Meyvecilik de ilimiz için güçlü bir
kaynaktır. Doğu Anadolu Bölgesi demek
hayvancılık demek. Hayvancılığı tarımdan
bağımsız değerlendiremeyiz. Yöremiz
küçükbaş hayvancılık için yatırımmerkezi
olabilecek konumunda. Küçükbaş hayvan
yetiştiricilerine yönelik destek, teşvik ve
bilgilendirmeler doğru şekilde yapılır-
sa Van bu anlamda da cazibe merkezi
haline gelecektir. Söz konusu destekler
büyükbaş hayvancılığın gelişimine de
katkı sunacaktır.