Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  73 / 132 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 73 / 132 Next Page
Page Background

73

EKONOMİK

FORUM

şehirleri belirlemekte. Bunun sebebi, farklı

bölgelerdeki farklı şehirlerin oluşturduğu

ülkenin, homojen bir yapıya sahip olma-

ması; farklı iklimlere, farklı şehirlerinde

farklı sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel alt-

yapılara sahip olmasındandır. Marka olmak

bir logoyla, söylemle olacak iş değildir.

Markalaşmak uzun soluklu, emek, sabır ve

yatırım gerektiren stratejik bir süreçtir. Van

özeline gelince. Van’ın Marka Kent olması

altyapıdan ulaşıma, turizmden sanayiye,

sosyo-kültürel yapıdan ekolojik durumuna

kadar pek çok şey ile ilintilidir. Bu başlıkla-

rın herhangi birinde yaşanan gelişme di-

ğerlerine de sirayet edecek ilin olumlu ya

da olumsuz etkilenmesine sebep olacaktır.

Diğer illerden ayrılan

bir kimlik ve ruh olmalı

Van’ın Marka Kent olma yolundaki en

mühim önceliği ekonomik ve sosyal te-

melli kentleşme süreci olmalı. Van’ı diğer

illerden ayıran bir kimliği ve ruhu olmalı.

İmar planları eko sistemi bozmayacak şe-

kilde oluşturulmalıdır. Bu anlayışta plan-

lama, kentin ekonomik gelişmesini sağ-

layacak yeni olanakları harekete geçirip

yönlendiren, çevre sorunlarını azaltan ve

yaşam kalitesini artıran bir müdahale ara-

cına dönüşmüş olmaktadır. Bahsettiğim

tüm bu hususlarda başarıyı yakalamak her

şeyden önce samimi ve ısrarlı bir tavırla

mümkün olacaktır. Kente refah getirecek

yeterli kaynağı kent içinden çıkarabilmek

her zaman mümkün olmayabilir. Ancak;

yerli ve yabancı turistler; şehre okumaya

gelen üniversite öğrencileri; müteşebbis-

ler, yatırımcı iş adamları; vasıflı işçiler ve

beyaz yakalılar gibi kitleleri kentimize çe-

kebilmek için kentimizle ilgili farkındalığı

ve imajı güçlendirmemiz gerek.

Van’ın tarım potansiyelini değer-

lendirebilir misiniz?

Mera konusunda Türkiye ortalaması-

nın % 10’u ilimizde bulunmasına rağmen,

kullanım koşulları oluşmamakta buna bağ-

lı olarak alanlardan verim alınamamaktadır.

Küçükbaş hayvan sayısında Türkiye ortala-

masında 1. olan Van bu avantajını yeterin-

ce kullanamamaktadır. Oysa ki geleneksel

üretim çeşitliliği, tarımsal kirliliğin düşük

olması, meralarımızda organik ve iyi tarım

hatta eko turizm için önemli bir fırsattır.

Genç iş gücünün fazla olduğu ilimiz-

de üretimde kümelenme sağlanmalı ve

üretim planlaması yapılmalıdır. Teşvik ve

destekler yerel koşullara göre belirlenmeli

ve büyük sermaye sahipleri bölgeye yön-

lendirilmelidir.

Yerel çeşitler kullanılmalı, endemik

bitkiler kullanılarak kültürümüze kazandı-

rılmalıdır. Bölge toprakları bakir olduğun-

dan doğru uygulama ve sulama teknikleri

ile arazilerden maksimum randıman al-

mak mümkün. Ceviz potansiyelimiz çok

yüksek. Meyvecilik de ilimiz için güçlü bir

kaynaktır. Doğu Anadolu Bölgesi demek

hayvancılık demek. Hayvancılığı tarımdan

bağımsız değerlendiremeyiz. Yöremiz

küçükbaş hayvancılık için yatırımmerkezi

olabilecek konumunda. Küçükbaş hayvan

yetiştiricilerine yönelik destek, teşvik ve

bilgilendirmeler doğru şekilde yapılır-

sa Van bu anlamda da cazibe merkezi

haline gelecektir. Söz konusu destekler

büyükbaş hayvancılığın gelişimine de

katkı sunacaktır.