forum 244 - page 24

S
ağlığın korunarak devamı için yeterli ve dengeli beslen-
mek gerekiyor. Yaşamımızın temel maddesi olan besinler,
satın almadan tüketime kadar geçen aşamalarda hijyenik
koşulların yeterince sağlanamaması nedeniyle zararlı
hale gelebiliyor ve sağlığımız için gizli bir tehlike oluşturuyor.
Özel TOBB ETÜ Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzman Di-
yetisyen Mehtap Ersin Bayrak, “Sağlıklı olmak, bir insanın en
temel ihtiyacı ve hakkıdır. Gıda ürünleri ise sağlımızı en kolay
etkileyecek etmenlerin başında gelir. Dolayısıyla gıda ürününün
güvenliği, ürünü kullanan tüketicinin mutlak bir talebidir” diyor.
Uzman Diyetisyen Bayrak konuya yönelik TOBB Ekonomik Fo-
rum Dergisi’nin sorularını şöyle yanıtladı:
Güvenli gıda denildiğinde ne anlaşılmalı?
Güvenli (sağlıklı) besin, besleyici değerini kaybetmemiş,
fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan temiz, bozulmamış
besinler olarak tanımlanabilir. Güvenilir besinin elde edilebil-
mesi için üretimden tüketime kadar geçen tüm aşamalarda
gerekli kurallara uyulması, tüm önlemlerin alınması ve besinin
çeşitli kaynaklardan kirlenmesinin önlenmesi gerekir.
Besin güvenliğini tehdit eden
tehlikelerden bahsedebilir misiniz?
Besin güvenliğini tehdit eden tehlikeler
genel olarak biyolojik, kimyasal ve fiziksel
tehlikeler olarak sınıflandırılmaktadır. Bi-
yolojik tehlikeler; bakteri, virüs, parazit
gibi mikro organizmaların neden olduğu
tehlikelerdir. Kimyasal tehlikeler; bitki,
balık ve fungusların ürettiği toksinler, gıda-
larda işlemeyle oluşan bileşenler (örneğin
biyojen aminler, akrilamid), gıda ambalaj
materyallerinden bulaşan kimyasallar (ör-
neğin bisfenol A), çevresel kaynaklı bula-
şanlar (örneğin dioksinler) ve çeşitli kalın-
tılar (örneğin antibiyotikler, hormonlar)
olarak ifade edilebilir. Fiziksel tehlikeler;
yapısında doğal halde bulunmayan ancak
gerekli önlemler alınmazsa besinlere bu-
laşabilecek olan cam, metal, tahta parçası,
kemik gibi unsurlardır.
24
EKONOMİK
FORUM
SAĞLIK
Gıda güvenliği, insan sağlığı için öncelikli konuların başında geliyor. Gıda güvenliği
konusunda öncelikler belirlenmez ve toplumun dikkati gereksiz konulara yoğunlaştırılırsa,
gerçek riskler göz ardı edileceğinden insan sağlığı bundan zarar görür
. Özel TOBB ETÜ
Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzman Diyetisyen Mehtap Ersin Bayrak, gıdaların sebep
olduğu sağlık sorunlarının ölümlere neden olabileceğine dikkat çekiyor.
SAĞLIKLI BESLENMEDE
GIDA GÜVENLİĞİ ÖNEMLİ
1...,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23 25,26,27,28,29,30,31,32,33,34,...132
Powered by FlippingBook