Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  31 / 132 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 31 / 132 Next Page
Page Background

EKONOMİK

FORUM

31

i

2 milyon hektarlık tarımsal

arazisiyle Türkiye’nin tarım arazisi

varlığının %8’ine sahip.

3, milyar metreküp

kullanılabilir su varlığıyla Türkiye’nin

kullanılabilir su varlığının %3’üne

sahip.

Türkiye’nin tohum üretiminin

%38’ini tek başına karşılıyor.

5,5 milyar lira ile Türkiye

bitkisel üretim değerinin %5,4’ünü

Konya’dan yapıyor.

Türkiye ekmeklik buğday

üretiminin yaklaşık %11’i,

makarnalık buğday üretiminin

%2’si, arpa üretiminin %14’ü, şeker

pancarı üretiminin %35’i, bakliyat

üretiminin %10’u, mısır üretiminin

%10’u, yağlık ayçiçeği üretiminin

%20’si Konya’dan karşılanıyor.

4,5 milyar liralık hayvansal

üretimiyle, Türkiye hayvansal

üretim değerinin %4,4’ü Konya’dan

sağlanıyor.

KONYA

TÜRKİYE’NİN

TARIMSAL

ÜRETİM ÜSSÜ

tohum sektörüyle iştigal eden üyelerimiz tarafından yapıldı.

Projeyle tarımsal üretimin temeli olan tohumların bölge şart-

larında uygunluğunu, verim ve kalitesini yükselterek tohum

ticaretinde ve üretiminde söz sahibi olmayı amaçlıyoruz.

Ayrıca Türkiye’nin ikinci büyük projesi olan Konya Ovası

Projesi (KOP) tamamlandığında, ekonomiye 2,57 milyar do-

larlık katkı sağlaması bekleniyor. Aynı zamanda 100 bin kişiye

doğrudan istihdam sağlayacak. KOP, Türkiye’nin üretim açığı

verdiği çoğu üründe önemli üretim artışlarına neden olacak.”

borsacılığına giden yolda temel amaçlardan

biri buğdayda standart ve kaliteyi oluştura-

rak dünya tarım politikalarında aktif olarak

yer almak. Lisanslı depoculukla önemli bir

değişim yaşanacak” ifadesini kullandı.

TOHUMVE GEN TEKNOLOJİSİ

VADİSİ KURULUYOR

KTB’nin yürüttüğü önemli bir proje de

Tohum ve Gen Teknolojileri Vadisi. Toplam-

da 12,6 milyon liralık yatırıma mal olacağı

tahmin edilen bu merkezde, tohumculuk

firmalarının altyapı ihtiyaçlarını karşılan-

ması, üretici ve sanayicinin ihtiyaç duyduğu

çeşitlerin geliştirilmesi gibi konuların yanı

sıra üniversite sanayi işbirliğinin destek-

lenmesine ve bölgenin Ar-Ge kapasitesinin

artırılmasına katkı sağlayacak.

Tohum ve Gen Teknolojileri Vadisi’nin

kurulması çalışmalarında son aşamaya

geldiklerini ifade eden Çevik, şu açıkla-

mayı yaptı:

“Vadide moleküler, patoloji, kalite ve

doku kültürü olmak üzere dört adet labo-

ratuvar, mikro biyoloji, üretim, ıslah ve

generasyon atlatma seraları olmak üzere

de üç adet sera bulunacak. Çalışmalar başta

Selçuk Üniversitesi öğretim görevlileri ve

MARKA KENTLER