Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  65 / 132 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 65 / 132 Next Page
Page Background

65

EKONOMİK

FORUM

yası, kültürü, sosyo-ekonomik göstergeleri bir

bütün halde değerlendirilerek, şehrin marka

değerleri belirlenmeli ve sonrasında yoğun-

laşılacak unsurlar saptanmalıdır”dedi.

Bursa’nın, markalaşma konusunda önce-

likle tarihi ile kültürel zenginliklerini ön plana

çıkarmayı tercih ettiğini ve Valiliğin koordi-

nasyonundamarkalaşma sürecine“Ulu Şehir”

mottosu ve logosuyla başlandığını belirten

Matlı, şu açıklamayı yaptı:

“Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olan

Bursa’nın kültürel ve tarihsel potansiyelini et-

kin olarak kullanabilmesi, ulaşım olanaklarını

geliştirebilmesi, yerli ve yabancı yatırımları

şehre çekebilmesi, sosyal aktivitelere ağırlık

vermesi, gastronomi alanındaki faaliyetlerini

çeşitlendirmesi istihdama ve şehrin insanı-

na sağlayacağı katkıların yanı sıra, Bursa’nın

uluslararası alandaki imajına da ciddi manada

katkı sağlayacaktır. Cumalıkızık Köyü, Hanlar

Bölgesi ve Sultan Külliyeleri’nin UNESCODün-

ya Mirası Listesi’ne alınması Bursa’nın marka-

laşma sürecinde çok kıymetli gelişmelerdir.”

BTB olarak şehrin markalaşma yolundaki

çalışmalarını anlatan Matlı şöyle konuştu:

“91 yıllık köklü bir kurumunun temsilcisi

rastlanmamış olan bu fırsatı çok iyi değer-

lendirmek zorundadır. Tarım politikalarında

planlanan reformlardan, hem ülkemiz hem

de şehrimiz maksimum seviyede yararlana-

bilmelidir”dedi.

1 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe giren

hayvan yemleri ve gübrede KDV’nin % 1’e

indirilmesinin ardından uygulamada yaşa-

nabilecek sıkıntıların giderilmesine yönelik

önerilerde bulunan Matlı, “Sektörde geçtiği-

miz günlerde hükümet tarafından gübrede

%18, yemde %8 olan KDV oranı sıfırlanmıştır.

KDV indirimi aynı zamanda yem ve gübrenin

üretimde kullanılan bazı hammaddeleri de

kapsamaktadır. Yem ve gübrede yapılan bu

reformun gerçekten üreticimize yansıyabil-

mesi için, KDV iadesinin doğrudan çiftçimize

yapılması bu reformun tam manasıyla ama-

cına ulaşması için kilit noktadır. Zira hesap-

lamalara göre devlet, yaklaşık 2 milyar lira

gibi bir vergiden vazgeçmiş bulunmakta

ve bunun gerçek sahibine ulaştırılması son

derece önemlidir”ifadesini kullandı.

Ayrıca hayvancılık sektöründe 53 tane

olan destek kaleminin 5-6 ana başlık altında

toplanması için çalışmalar yapılması gerekti-

ğini dile getiren Matlı, destekler konusunda

Gıda,Tarımve Hayvancılık Bakanlığı’nın yürüt-

tüğü çalışmaları şöyle değerlendirdi:

“Arazi toplulaştırma çalışmalarına son

sürat devamedilmesi, verimesaslı havza bazlı

alan desteklerinin devreye alınacak olması,

tarım ve hayvancılık sektörlerine yapılacak

toplamdevlet desteği tutarının 11,6milyar li-

raya çıkarılması sektör için son derece önemli

ve motive edici gelişmelerdir.

Türkiye, tarımsal desteklemelerde ön pla-

na çıkan bir ülke olmasına karşın, bugüne

kadar bu desteklerden istenilen sonuçlar tam

manasıyla maalesef alınamamıştır. Bakanlığı-

mızın bundan sonraki süreçte uzun soluklu

tarım reformları ile destekleme politikalarını

belirleme çalışmaları, tarım sektörüne ayrı bir

ivme katacak ve sektörü öngörülebilir hale

getirecektir.”

Güvenli gıdanın adresi olma yolunda

Markalaşmanın bir süreç işi ve aynı za-

manda bir bütün olarak hareket etmeyi ge-

rektirdiğine dikkat çeken BTBYönetimKurulu

Başkanı Özer Matlı, “Özelikle bir şehrin mar-

kalaşması söz konusu olduğunda, ilk olarak

bu durumun tüm çevrelerce kabullenilmesi

ve benimsenmesi gerekmektedir. Bu süreçte

başta o şehrin insanı olmak üzere, tüm özel

sektör, paydaş kurum ve kuruluşlar işbirliği

içinde, aynı amaç doğrultusunda bir bütün

olarak hareket etmelidir. Şehrin tarihi, coğraf-

Özer Matlı

Marmara

Bölgesi’nin toplam

tarımsal üretim

değerinin %17’sini

Bursa’nın tek

başına sağladığını

belirtti.

2015 yılı sonu itibarıyla Bursa, 3 milyar lira bitkisel üretim ve

1,6 milyar lira hayvansal üretim değeri ile toplamda 4,6 milyar

liralık tarımsal gelir elde etti.

BTB Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı