65
EKONOMİK
FORUM
yası, kültürü, sosyo-ekonomik göstergeleri bir
bütün halde değerlendirilerek, şehrin marka
değerleri belirlenmeli ve sonrasında yoğun-
laşılacak unsurlar saptanmalıdır”dedi.
Bursa’nın, markalaşma konusunda önce-
likle tarihi ile kültürel zenginliklerini ön plana
çıkarmayı tercih ettiğini ve Valiliğin koordi-
nasyonundamarkalaşma sürecine“Ulu Şehir”
mottosu ve logosuyla başlandığını belirten
Matlı, şu açıklamayı yaptı:
“Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olan
Bursa’nın kültürel ve tarihsel potansiyelini et-
kin olarak kullanabilmesi, ulaşım olanaklarını
geliştirebilmesi, yerli ve yabancı yatırımları
şehre çekebilmesi, sosyal aktivitelere ağırlık
vermesi, gastronomi alanındaki faaliyetlerini
çeşitlendirmesi istihdama ve şehrin insanı-
na sağlayacağı katkıların yanı sıra, Bursa’nın
uluslararası alandaki imajına da ciddi manada
katkı sağlayacaktır. Cumalıkızık Köyü, Hanlar
Bölgesi ve Sultan Külliyeleri’nin UNESCODün-
ya Mirası Listesi’ne alınması Bursa’nın marka-
laşma sürecinde çok kıymetli gelişmelerdir.”
BTB olarak şehrin markalaşma yolundaki
çalışmalarını anlatan Matlı şöyle konuştu:
“91 yıllık köklü bir kurumunun temsilcisi
rastlanmamış olan bu fırsatı çok iyi değer-
lendirmek zorundadır. Tarım politikalarında
planlanan reformlardan, hem ülkemiz hem
de şehrimiz maksimum seviyede yararlana-
bilmelidir”dedi.
1 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe giren
hayvan yemleri ve gübrede KDV’nin % 1’e
indirilmesinin ardından uygulamada yaşa-
nabilecek sıkıntıların giderilmesine yönelik
önerilerde bulunan Matlı, “Sektörde geçtiği-
miz günlerde hükümet tarafından gübrede
%18, yemde %8 olan KDV oranı sıfırlanmıştır.
KDV indirimi aynı zamanda yem ve gübrenin
üretimde kullanılan bazı hammaddeleri de
kapsamaktadır. Yem ve gübrede yapılan bu
reformun gerçekten üreticimize yansıyabil-
mesi için, KDV iadesinin doğrudan çiftçimize
yapılması bu reformun tam manasıyla ama-
cına ulaşması için kilit noktadır. Zira hesap-
lamalara göre devlet, yaklaşık 2 milyar lira
gibi bir vergiden vazgeçmiş bulunmakta
ve bunun gerçek sahibine ulaştırılması son
derece önemlidir”ifadesini kullandı.
Ayrıca hayvancılık sektöründe 53 tane
olan destek kaleminin 5-6 ana başlık altında
toplanması için çalışmalar yapılması gerekti-
ğini dile getiren Matlı, destekler konusunda
Gıda,Tarımve Hayvancılık Bakanlığı’nın yürüt-
tüğü çalışmaları şöyle değerlendirdi:
“Arazi toplulaştırma çalışmalarına son
sürat devamedilmesi, verimesaslı havza bazlı
alan desteklerinin devreye alınacak olması,
tarım ve hayvancılık sektörlerine yapılacak
toplamdevlet desteği tutarının 11,6milyar li-
raya çıkarılması sektör için son derece önemli
ve motive edici gelişmelerdir.
Türkiye, tarımsal desteklemelerde ön pla-
na çıkan bir ülke olmasına karşın, bugüne
kadar bu desteklerden istenilen sonuçlar tam
manasıyla maalesef alınamamıştır. Bakanlığı-
mızın bundan sonraki süreçte uzun soluklu
tarım reformları ile destekleme politikalarını
belirleme çalışmaları, tarım sektörüne ayrı bir
ivme katacak ve sektörü öngörülebilir hale
getirecektir.”
Güvenli gıdanın adresi olma yolunda
Markalaşmanın bir süreç işi ve aynı za-
manda bir bütün olarak hareket etmeyi ge-
rektirdiğine dikkat çeken BTBYönetimKurulu
Başkanı Özer Matlı, “Özelikle bir şehrin mar-
kalaşması söz konusu olduğunda, ilk olarak
bu durumun tüm çevrelerce kabullenilmesi
ve benimsenmesi gerekmektedir. Bu süreçte
başta o şehrin insanı olmak üzere, tüm özel
sektör, paydaş kurum ve kuruluşlar işbirliği
içinde, aynı amaç doğrultusunda bir bütün
olarak hareket etmelidir. Şehrin tarihi, coğraf-
Özer Matlı
Marmara
Bölgesi’nin toplam
tarımsal üretim
değerinin %17’sini
Bursa’nın tek
başına sağladığını
belirtti.
2015 yılı sonu itibarıyla Bursa, 3 milyar lira bitkisel üretim ve
1,6 milyar lira hayvansal üretim değeri ile toplamda 4,6 milyar
liralık tarımsal gelir elde etti.
BTB Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı