Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  116 / 132 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 116 / 132 Next Page
Page Background

EKONOMİK

FORUM

116

ODALAR VE BORSALAR

S

EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI

S

GÜMÜŞHANE TİCARET VE SANAYİ ODASI

S

AYDIN TİCARET BORSASI

Ege Bölgesi Sanayi

Odası’ndan ‘su fakiri

olmayalım’ uyarısı

E

ge Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yöne-

tim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar,

16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde ‘su savaşları’

uyarısında bulundu. Yorgancılar, “Yapılan

araştırmalar, dünyanın yakıtsız kalmadan

önce susuz kalacağını öngörmektedir. Çok

yakın bir gelecekte dünya başta su olmak

üzere doğal kaynak savaşına doğru hızla

ilerlemektedir. Su fakiri bir ülke olmamak

için bugünden tedbirlerimizi almak zorun-

dayız. Unutmayalım ki, su hayattır” dedi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender

Yorgancılar, her sene 16 Ekim’de kutlanan

Dünya Gıda Günü’nün bu yılki ana teması-

nı “İklim değişiyor, gıda ve tarım da buna

uymalı’ olarak belirlendiğini ifade ederek,

su fakiri bir ülke olmamak için tedbir çağ-

rısında bulundu.

Yorgancılar, “Şöyle bir baktığımızda;

küresel ekonominin önündeki en büyük

risklerden birisi küresel ısınmadır. Bu risk,

tarımın bugünkü durumunu daha önemli

kılarken, tarım yapılacak alanların da de-

ğerini artırmaktadır. İnsanlığın yaşamını

idame ettirmesi için gerekli olan tarımın

ihmal edilmesinin faturasının ne kadar ağır

olacağını hatırlatması açısından bugünün

anlamı son derece önemlidir” dedi.

Tarımda sürdürülebilirlik

2050 yılında dünya nüfusunun 10 mil-

yar olacağı dikkate alındığında, tarımda

her türlü değişim karşısında sürdürüle-

bilirliğinin devam ettirilmesi gerektiğine

dikkat çeken Yorgancılar, gelişmekte olan

ülkelerde yaklaşık 1 milyar insanın aşırı yok-

sulluk içinde yaşadığını, 9 kişiden 1’inin

açlık çektiğini vurguladı. Buna sebep olan

etkenler ve gıda israfında gelinen seviyenin

yeniden değerlendirilmesi gerektiğini kay-

deden Yorgancılar,“Bugün başta 78 milyona

ulaşan nüfusumuza, her yıl ülkemizi ziya-

ret eden milyonlarca turistimize ve içinde

bulunduğumuz coğrafyada yaşayan 1,5

milyar insana doğrudan gıda ve içecek arz

edilmektedir. Potansiyelimiz dikkate alın-

dığında; dünya gıda ihracatında gerileyen

değil ilerleyen, tarım ürünlerini ithal eden

değil ihraç eden bir ülke olmak zorunda

olduğumuz da görülmelidir. O nedenle de,

S

KIRKLARELİ TİCARET BORSASI