Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  22 / 132 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 22 / 132 Next Page
Page Background

EKONOMİK

FORUM

22

KAPAK

A

nadolu’da yaklaşık 12 bin yıllık

kültürel birikimin mirası olarak

günümüze kalan 3 bine yakın

yöresel ürün, ekonominin yeni

kaldıracı olma yolunda.

Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özel-

likleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre,

alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir

ürünü gösteren ad veya işaretlere coğrafi

işaret deniyor.

Sınai mülkiyet türlerinden biri olan

coğrafi işaretler, markalar gibi tüketicilerine

değerli bilgiler sunarak araştırma maliyetle-

rini azaltan, hem kalite hem de üne işaret

eden, üretici ve tüketici arasındaki asimetrik

bilgiden kaynaklı piyasa başarısızlıklarının

çözümünü sağlayan potansiyel araçlardan

biri olarak karşımıza çıkıyor.

Ülkemizde 2009 yılında 110 civarında

olan coğrafi işaretli ürün sayısı bugün itiba-

riyle 191’e ulaşmış durumda. Bu ürünlerin

tescilinde Oda ve Borsaların fonksiyonu bü-

yük. Öyle ki 191 coğrafi işaretli ürünün üçte

biri Oda ve Borsalar tarafından tescil ettirildi.

Tescilli ürünün kalitesi ortaya çıkıyor

Coğrafi işaret tescili için başvuru süreci

başlatılan ürün sayısı ise 287. Coğrafi işaret

tescil belgesi almak için Türk Patent Ensti-

tüsü’ne başvurmak gerekiyor. Bir bölgenin

herhangi bir ürünü, halısı, kilimi, meyvesi,

taşı, madeni, çeşitli malzemelerle oluşan

işlemeleri diğer yörelerde üretilenlerden

farklı olabiliyor. Bir yörede üretilen bir halı,

kilim, kumaş, çini vb. bir ürün ün kazanmış

olabiliyor. Bu ürünlerde o yörenin adının

kullanılması, tüketiciler tarafından o ürünün

belli bir kaliteye sahip olduğu şeklinde algı-

lanıp, güvenilir bulunabiliyor. Tüketiciler söz

konusu yöre adıyla satılan ürünleri, yörenin

adına belli bir güven duyarak aynı nitelikteki

diğer ürünlere tercih edebiliyorlar.

Menşe işareti

Coğrafi işaretler menşe ve mahreç işa-

retleri olarak iki gruba ayrılıyor.

Menşe işareti; coğrafi sınırları belirlenmiş

bir yöre, alan, bölge; çok özel durumlarda ül-

keden kaynaklanan belirgin bir niteliği, ünü

veya diğer özellikleriyle bu yöre, alan veya

bölge ile özdeşleşmiş yöre, alan, bölgeye

özgü doğa ve insan faktöründen kaynakla-

nan, üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerin

tümüyle bu yöre, alan veya bölge sınırları

içinde üretilen bir ürünü tanımlanıyor.

Menşe adı, menşe adına konu ürünün

tamamı ile tanımlanan yerde üretilmiş ol-

ması gerekiyor.

Örnek; Çerkez Peyniri, Van Otlu Peyniri,

Anzer Balı. Bu ürünler, ait oldukları coğrafi

bölgenin dışında üretilmiyorlar. Çünkü ürün,

niteliklerini ancak ait olduğu yöre içinde

üretildiği takdirde kazanabiliyor.

Bir ürünün menşei olan yöre, alan veya