M
alkara Ticaret ve Sanayi Odası
(TSO) 2010 yılından bu yana
“Malkara Eski Kaşar Peyni-
ri”ne coğrafi işaret alma ça-
lışmalarını sürdürüyor. Namık Kemal Üni-
versitesi Ziraat Fakültesi GıdaMühendisliği
Bölümü ÖğretimÜyesi ve geleneksel gıdalar
üzerine çalışmaları bulunan Doç. Dr. İsmail
Yılmaz, Malkara’da üretilen süt ürünlerinin
bölgede ve tüm Türkiye’de tüketiciler tara-
fından lezzet ve kalite olarak en çok tercih
edilen ürünler arasında olduğunu vurguladı.
Geleneksel gıdalar üzerine ulusal çapta araş-
tırmalar yapan Doç. Dr. Yılmaz, özellikle eski
kaşar konusunda Türkiye’nin en iyi eski kaşa-
rının Malkara’da üretildiğini söyledi.
Doç. Dr. Yılmaz, “Toplumların hayatına
düzen getiren en önemli etkenlerin başında
örf ve adetler gelmektedir. Yüzyıllardan beri
süregelen bu değerlerden bir tanesi de ülke-
lerin yemek kültürüdür. Bugün Türk Mutfağı
dünyada eşi görülemeyecek kadar oldukça
zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Bu çeşitlilikte
en büyük rolü şüphesiz bölgesel yemekler ve
geleneksel gıdalar oynamaktadır. Hemen he-
men her ilimizin ve ilçemizin kendine has bir
yemeği veya geleneksel gıdası bulunmaktadır.
Malkara hem göç almış olmasından dolayı
hem de yerli halkının beslenme kültüründen
dolayı bölgede çok zengin bir yemek ve gele-
neksel gıda bolluğu bulunmaktadır” dedi.
Tekirdağlı olduğu için bu bölgeninmutfak
88
EKONOMİK
FORUM
HABER
m
Doç. Dr. İsmail
Yılmaz,“Tüm
Türkiye’nin tercih
ettiği bu lezzetin
Malkara’da
üretildiğini
Türkiye’ye
anlatmalıyız”dedi.
kültürünü ve ürünleri çok iyi bildiğinin altını çizen Doç. Dr.
Yılmaz, “Bugün Malkara da üretilen süt ürünleri ulusal
çapta tanınmakta ve tüketici tercihi alması açısından
raflarda aranmaktadır. Tekirdağ hatta Trakya bölgesi
dediğimizde hayvancılık ve süt üretimine bağlı olarak
kurulmuş irili ufaklı süt işletmelerinin çoğunluğu-
nun Malkara’da bulunması bu konudaki görüşümü-
zü doğrulamaktadır” ifadesini kullandı.
EVLİYA ÇELEBİ SEYAHATNAMESİNDE
MALKARA’DAKİ ESKİ KAŞARI ANLATIR
Malkara’da üretilen süt ürünlerinin içinde en önem-
lisi ve en tanınmışının “Malkara Eski Kaşar Peyniri” olduğunu
vurgulayan Doç. Dr. İsmail Yılmaz, yıllar önce Evliya Çelebi’nin de
seyahatnamesinde Malkara eski kaşar peynirinden bahsettiğini
söyledi. Doç. Dr. Yılmaz açıklamasında şöyle devam etti:
“Malkara eski kaşar peyniri diğer kaşar peynirlerinden duyusal
olarak daha farklı özelliklere sahiptir. Aromasının ve renk özellik-
lerinin diğer peynirlerden farklı olması, Malkara eski kaşar peyni-
rini farklı kılmaktadır. Ayrıca yapılan analizler sonucunda peynir
üretiminde kullanılan sütün elde edilmesinde, hayvanların otladığı
bitkilerden (özellikle yöreye özgümürdümük otu-lathyrus digitatus
fiori) ve Malkara’nın doğal bitki örtüsünde olan bazı aromatik bit-
kilerden kaynaklandığı belirlenmiştir.”
Eski kaşar peyniri üretiminde Malkara’da koyun, keçi ve inek
sütlerinin birlikte kullanıldığını, üretimin sadece nisan ile temmuz
ayları arasında yapıldığını dile getiren Doç. Dr. Yılmaz, Malkara eski
kaşar peynirinin yağ, protein, mineral madde ve vitamin içeriği bakı-
mından da Türkiye’nin en iyisi olduğunu ifade ederek, açıklamasını
şöyle sonlandırdı: “Bu tip ürünlerin üretiminin desteklenmesi ve
tüketicilerin bu ürünler karşısında bilgi düzeyinin artırılması ve
tüketiminin teşvik edilmesi gerekmektedir.”
Türkiye’de Geleneksel gıdalar üzerine çalışmalarda bulunan Namık Kemal Üniversitesi
Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Yılmaz,
Malkara’da üretilen eski kaşar peynirinin içerdiği yağ, protein, mineral madde ve
vitamin içeriği bakımından
Türkiye’nin en iyisi olduğunu söyledi.
DOÇ. DR.
YILMAZ:
“TÜRKİYE’DE
EN İYİ ESKİ
KAŞAR PEYNİRİ
MALKARA’DA
ÜRETİLİYOR”