70
EKONOMİK
FORUM
AVRUPA BİRLİĞİ
tarihinde AB nezdinde tescil edilerek ko-
ruma altına alındı.
Böylece, Antep Baklavası/Gaziantep
Baklavası, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde
Gaziantep ilinde, yufkalar arasına irmikli
krema ve Antep fıstığı serpiştirilerek hazır-
lanan bir tatlı olarak kayda geçti. Antep Bak-
lavası/Gaziantep Baklavası AB’de kayıt altına
alınan ilk Türk ürünü ve koruma statüsü ve-
rilen 16’ncı AB dışı kaynaklı gıda adı olarak
hâlihazırda koruma altındaki 1.200’den fazla
ürünün yer aldığı listeye eklendi.
Bununla birlikte, PGI tescili için baş-
vurulan Afyon pastırması ve Afyon sucu-
ğu ile PDO tescil başvurusu yapılmış olan
Aydın inciri ve Malatya kayısısı için yasal
inceleme süreleri dolmasına karşın henüz
başvuruların kabulü veya reddine dair bir
açıklama yayımlanmadı.
haricinde AB’de tescil edilen şarapların coğrafi işaret dağılı-
mına bakıldığında; 1.293 adedinin PDO, 459 adedinin ise PGI
olduğu öne çıkıyor
1
.
AB’de tarım ürünleri ve gıda maddeleri için PDO, PGI ve
TSG’ye konu alan coğrafi işaret tescili AP ve AB Konseyi’nin
tarımsal ürünler ve gıda maddeleri için kalite planlarına iliş-
kin 1151/2012 sayılı Tüzüğü ile düzenleniyor. AB’de ayrıca
1151/2012 sayılı Tüzük uyarınca, AB üyesi olmayan ülkeler
hem tescil başvurusunda bulunma, hem de Avrupa Komisyo-
nu tarafından yayımlanan başvurulara karşı itirazda bulunma
hakkına sahipler. Bu kapsamda, ülkemizde Türk Patent Ensti-
tüsü (TPE) tarafından tescil işlemi gerçekleşen coğrafi işaret-
ler için AB’ye tescil başvurusunda bulunma imkânı mevcut.
COĞRAFİ İŞARETLER VE TÜRKİYE
Türkiye’nin AB nezdinde tescil edilen bir adet ürünü bulu-
nuyor. Antep Baklavası’nın tesciline yönelik 10 Temmuz 2009
tarihinde yapılan başvurunun başarıyla sonuçlanmasıyla
“Antep Baklavası/Gaziantep Baklavası” adı 21 Aralık 2013
1)
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü