ODALAR ve BORSALAR
EKONOMİK
FORUM
107
i
süren AB Proje Hazırlama Eğitimi’nin
açılış konuşmasını yapan ETSO Meclis
Başkanı ve Edirne Gönüllüleri Kurucu
Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Eren,
Edirne Gönüllülerinin dinamik bir şe-
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası
(ETSO) ile Edirne Gönüllüleri’nin ortak
eğitim projesi kapsamında ücretsiz, AB
Hibe Programları Çerçevesinde Proje Ha-
zırlama Eğitimi gerçekleştirildi. İki gün
Uşak Ticaret Borsası
(UTB) Yö-
netim Kurulu Başkanı Mustafa Sezer,
pirincin parlatılması nedeniyle besin
değerinin düştüğünü ve her yıl ülke eko-
nomisinin 30 milyon dolar zarar ettiğini
söyledi. Pirincin piyasaya sürülmeden
önce sadece görünümü için parlatılması-
nın yanlış olduğunu çünkü pirincin par-
latılması sırasında insan sağlığına faydalı
birçok vitaminin yok olduğunu, Gıda, Ta-
rım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bir teb-
liğiyle bu uygulamanın önüne geçebilece-
ğini dile getiren Sezer, şunları söyledi:
“Pirinç taneleri yani çeltik, kavuzla-
rından çıkartılarak parlatılıyor ve beyaz
renkli pirinç taneleri elde ediliyor. Tane-
lerin görünümünü düzeltmek amacıyla
yapılan parlatma işlemi, aslında ürünün
besin değerinin büyük ölçüde yitiril-
mesine neden oluyor. Çünkü bu işlem
sırasında tanelerin yüzeyini çevreleyen
protein, yağ, B1 vitamini, nikotinik asit,
B2 vitamini, demir ve kalsiyumca zengin
dış katman kayboluyor. Geriye yalnızca
kilde çalışmalarını sürdürdüğünü, ETSO
olarak çalışmalara destek verdiklerini ve
gerçekleştirilecek projelere de destek ve-
receklerini söyledi.
Edirne Gönüllüleri Derneği Başkanı
Tuna Bekleviç’de yaptığı konuşmada,
Edirne Gönüllüleri’nin son iki ayda cid-
di projeleri takip ettiğini ifade ederek,
“Demirhanlı Havaalanı’nın Edirne tu-
rizmine ve Edirne’nin ekonomik hayatı-
na kazandırılması, çağrı merkezi projesi
kapsamında genç işsizliğin azaltılması
konusundaki projeleri takip ediyoruz”
dedi.
AB Proje Hazırlama Eğitimi’nin birin-
ci günü Proje Yöneticisi ve Yatırım Danış-
manı Göksel Akman tarafından katılım-
cılara, “AB projesi yazılması, proje fikri
oluşturulurken dikkat edilmesi gereken
hususlar, projenin planlanması ve yazıl-
ması” konularında bilgi verildi. Eğitimin
ikinci gününde ise proje fikri olan 17 ki-
şiyle uygulamalı ve interaktif AB’ye proje
yazma eğitimi gerçekleştirildi.
İşin özü, çeltiğin en besleyici kısmı
hayvansal yem olarak tüketilmekte, vi-
tamin değeri oldukça düşük olan kısmı
ise insan tüketimine sunulmaktadır.
Bu parlatma sırasındaki işlemde önemli
miktarda zayiat olduğu gibi bu işin sağlık
yönü yanında ekonomik yönü de bulun-
maktadır. Eğer ilgili bakanlık bir tebliğ
yayınlar ve pirinçteki kepek oranını belli
ölçülere çekerse pirinçteki zayiat azalır,
30 milyon dolara yakın ithalatın önüne
geçilebilir. Türkiye’de 1 milyon ton çel-
tik, 500 bin ton pirinç üretimi yapılıyor.
Yanlış üretim sebebiyle 40 bin dekarlık
alanda üretilen 20 bin ton pirinç nere-
deyse çöpe gidiyor.
Geçtiğimiz yıl ekmekteki kepek ora-
nının düzenlenmesiyle ilgili bir tebliği
uygulamaya kondu. Tebliğ ile ekmeklik
un üretiminde undaki kepek oranı artırı-
larak, gelecek nesillerin daha sağlıklı bes-
lenebilmesi amaçlandı. Aynı şekilde pi-
rinçte de benzer bir uygulama yapılmalı.”
Pirincin daha kaliteli ve besleyi-
ci halde üretilmesi için TOBB’a talep
dosyası sunacaklarını belirten Sezer,
pirincin parlatılması uygulamasından
vazgeçilmesiyle daha sağlıklı bir nesil
yetişeceğini söyledi.
Parlatılan pirinç
ekonomiye zarar veriyor
Edirne TSO’da, ücretsiz
AB Proje
Hazırlama Eğitimi
düzenlendi
nişastası zengin bir ürün kalıyor. Oysa-
ki kepek oranı artırılmış pirinç bütün bu
riskleri ortadan kaldıracağı gibi sağlıklı
nesiller yetişmesine katkı yapacaktır.