Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  87 / 132 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 87 / 132 Next Page
Page Background

EKONOMİK

FORUM

87

i

m

Özel TOBB ETÜ Hastanesi Beslenme ve Diyetetik

Uzmanı Mehtap Ersin Bayrak.

sigara içenlerin, hastalıklara yakalanmamak için daha çok C

vitamini tüketmeleri gerekir. C vitamini eksikliği bağışıklık

sisteminin zayıf düşmesinin yanı sıra; diş etlerinde kanama,

yorgunluk ve halsizlik de oluşturabilir. Maydanoz, yeşil sivri

biber, roka, turunçgiller, kuşburnu, ahududu, soğan, kereviz,

brokoli, çilek ve kivi gibi C vitaminince zengin besinleri taze

olarak tüketmek, bekletmemek C vitamini kayıplarını önlemek

açısından önemli.

Doğal besinlerden en çok karaciğer, yumurta sarısı ve süt

yağında bulunan A vitamini; görme işlevleri, epitel doku devam-

lılığı, büyüme-gelişme ve üreme fonksiyonlarında ki görevleri-

nin yanı sıra bağışıklık sistemi işlevleri açısından da önem taşır.

Günlük yeterli A vitamini alımı, deri bütünlüğünü koruyarak

mikroplara karşı ilk bariyeri oluşturur ve enfeksiyonlara karşı

vücut direnci artırır. Karaciğerde depolana-

bilen bir vitamin olduğundan gereğinden

fazla alımı sağlığı olumsuz etkileyebilir.

Sarı ve turuncu sebzeler A vitamini öncüsü

olan beta karotenden bakımında zengindir.

Havuç, kayısı, balkabağı, ıspanak, kabak,

tere, marul, maydanoz, dereotu roka ve

brokoli A vitamini açısında zengin kaynak-

lar olarak sayılabilir.

DOKU HÜCRELERİNİN YAPI TAŞLARI

YAĞ ASİTLERİ

Vücudumuzdaki doku hücrelerinin

önemli yapı taşlarını oluşturan yağ asitleri

bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalık-

lara karşı koruma sağlar. Balık (uskumru,

somon, ringa balığı ve sardalya), ceviz ba-

dem, soya filizi, koyu yeşil yapraklı sebzele-

rin (keten tohumu, semizotu, brokoli…) he-

men hemen hepsi Omega 3 yağ asitlerinden

zengin besin kaynaklarıdır. Düzenli olarak

haftada 2-3 kez 150g kadar balık tüketil-

mesi sağlık açısından yararlı olur.

Kış aylarında lifli besinlerin tüketimi-

nin de azalması sonucu kabızlık sorunu

kendini gösterebilir. Bu nedenle kış mev-

siminin vazgeçilmez yiyeceklerinden kuru

baklagillerin, kepekli tahılların (esmer ek-

mek, bulgur, kepekli makarna/pirinç/eriş-

te/un) ve özellikle C vitamininden zengin

sebze ve meyvelerin tüketimine ağırlık

verilmesi gerekir. Günde 10-14 bardak su

içilmesi de kabızlığı önlemeye yardımcı

olur. Kuşburnu, ıhlamur, adaçayı, zencefil,

rezene, anason, kekik otu gibi bitki çaylar

da yaygın görünen kış hastalıklarına karşı

olumlu etkileri oluğu söylenebilir.