EKONOMİK
FORUM
87
i
m
Özel TOBB ETÜ Hastanesi Beslenme ve Diyetetik
Uzmanı Mehtap Ersin Bayrak.
sigara içenlerin, hastalıklara yakalanmamak için daha çok C
vitamini tüketmeleri gerekir. C vitamini eksikliği bağışıklık
sisteminin zayıf düşmesinin yanı sıra; diş etlerinde kanama,
yorgunluk ve halsizlik de oluşturabilir. Maydanoz, yeşil sivri
biber, roka, turunçgiller, kuşburnu, ahududu, soğan, kereviz,
brokoli, çilek ve kivi gibi C vitaminince zengin besinleri taze
olarak tüketmek, bekletmemek C vitamini kayıplarını önlemek
açısından önemli.
Doğal besinlerden en çok karaciğer, yumurta sarısı ve süt
yağında bulunan A vitamini; görme işlevleri, epitel doku devam-
lılığı, büyüme-gelişme ve üreme fonksiyonlarında ki görevleri-
nin yanı sıra bağışıklık sistemi işlevleri açısından da önem taşır.
Günlük yeterli A vitamini alımı, deri bütünlüğünü koruyarak
mikroplara karşı ilk bariyeri oluşturur ve enfeksiyonlara karşı
vücut direnci artırır. Karaciğerde depolana-
bilen bir vitamin olduğundan gereğinden
fazla alımı sağlığı olumsuz etkileyebilir.
Sarı ve turuncu sebzeler A vitamini öncüsü
olan beta karotenden bakımında zengindir.
Havuç, kayısı, balkabağı, ıspanak, kabak,
tere, marul, maydanoz, dereotu roka ve
brokoli A vitamini açısında zengin kaynak-
lar olarak sayılabilir.
DOKU HÜCRELERİNİN YAPI TAŞLARI
YAĞ ASİTLERİ
Vücudumuzdaki doku hücrelerinin
önemli yapı taşlarını oluşturan yağ asitleri
bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalık-
lara karşı koruma sağlar. Balık (uskumru,
somon, ringa balığı ve sardalya), ceviz ba-
dem, soya filizi, koyu yeşil yapraklı sebzele-
rin (keten tohumu, semizotu, brokoli…) he-
men hemen hepsi Omega 3 yağ asitlerinden
zengin besin kaynaklarıdır. Düzenli olarak
haftada 2-3 kez 150g kadar balık tüketil-
mesi sağlık açısından yararlı olur.
Kış aylarında lifli besinlerin tüketimi-
nin de azalması sonucu kabızlık sorunu
kendini gösterebilir. Bu nedenle kış mev-
siminin vazgeçilmez yiyeceklerinden kuru
baklagillerin, kepekli tahılların (esmer ek-
mek, bulgur, kepekli makarna/pirinç/eriş-
te/un) ve özellikle C vitamininden zengin
sebze ve meyvelerin tüketimine ağırlık
verilmesi gerekir. Günde 10-14 bardak su
içilmesi de kabızlığı önlemeye yardımcı
olur. Kuşburnu, ıhlamur, adaçayı, zencefil,
rezene, anason, kekik otu gibi bitki çaylar
da yaygın görünen kış hastalıklarına karşı
olumlu etkileri oluğu söylenebilir.