Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  70 / 132 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 70 / 132 Next Page
Page Background

EKONOMİK

FORUM

70

HABER

rupa ve Ortadoğu için önde gelen meyve

suyu konsantresi tedarikçisi konumuna

gelebileceğini vurguluyor.

Maden suyu sektörüne

yerli üretici hakim

Bu arada Türkiye Maden Suyu Üreti-

cileri Derneği’nin (TÜRKMASUDER) açık-

lamasına göre, 2015 yılında maden suyu

tüketimi, bir önceki yıla göre yüzde 11

artış göstererek, yaklaşık 3.3 milyar ade-

de ulaştı. Böylece tüketimin, 675 milyon

litreyi bulduğu belirtiliyor. Maden suyu

sektörünün 2015’te elde ettiği ciro ise 850

milyon liraya ulaştı. Ambalajlı su içinde

değerlendirilen maden suyu pazarında,

ithalatın payı oldukça az.

Sıkıntılar neler?

Genel itibarıyla içecek sanayiinin sa-

hip olduğu üretim yapısı incelendiğinde,

kullanılan teknolojinin yetersiz kaldığı gö-

rülüyor. Potansiyelini artırma hedeflindeki

sektörün teknoloji altyapısı, verim, kapasi-

te kullanımı gibi parametreleri de olumsuz

etkiliyor. Ayrıca vergilerin yüksek olması,

denetim sisteminin yetersiz kalması ve

bazı firmaların yükümlülüklerini yerine

getirmekten kaçınmalarından dolayı kayıt

dışı üretimin sürdüğünü ifade eden tem-

silciler, vergilerin harç oranları ve ruhsat

sistemlerinin gözden geçirilmesi, dene-

timlerin donanımlı ve uzman ekiplerle

desteklenmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Ar-Ge çalışmaları, sektörün

rekabet gücünü artırıyor

İçecek sanayiinin ilerlemesinde ve

daha rekabetçi bir konuma gelmesinde,

yapılan Ar-Ge çalışmalarının önem taşıdı-

ğını belirten Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi

Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi

Kopuz, sektörün her geçen gün bu çalış-

malara ayırdığı bütçeyi artırdığını söyledi.

Gıda ve içecek sanayiinde 2013 yılında

Ar-Ge harcamalarının 123.7 milyon lirayı

bulduğunu kaydeden Kopuz, 2014 yılında

söz konusu harcamaların yüzde 6.2 artarak

131.3 milyon liraya yükseldiğini söyledi.

Kopuz, “Gıda ve içecek sektörü, deği-

şen beğenilerle birlikte kaynakların verimli

kullanımına dair Ar-Ge çalışmalarını da

artırıyor. Hem değişen tüketici taleplerini

yakalayabilmek hem de sürdürülebilirliği

sağlamak adına temel önceliklerimizden

biri de bu çalışmaların artmasına destek

olmak” diye konuştu.

noktada yasal düzenleme ile ücret artışın-

dan doğacak maliyet baskısının da sınırlı

kalacağını ileri sürüyor.

Alkolsüz içeceklerde, sektörün güçlü

ihracat ağının da etkili olduğuna dikkat

çekiliyor. 2010 ve 2014 yılları arasında

yaklaşık iki katına çıkan alkolsüz içecekler

ihracatı, 2014’te ise bir önceki yıla göre

yüzde 21 artış göstererek, 166 milyon do-

lara ulaştı. Sektörün 2015 yılı ihracatının

ise yaklaşık 200 milyon dolar bandında

seyrettiği belirtiliyor.

Hangi ülkelere ihracat yapılıyor?

Sektörün başlıca ihracat yaptığı ülkeler

arasında Irak, KKTC, Almanya ve Suriye yer

alıyor. Söz konusu dört ülkenin sektör ih-

racatındaki payı ise yaklaşık 50 düzeyinde.

Alkolsüz içecek ithalatı yapılan ülkelerin

başında ise Avusturya ve Romanya geliyor.

Türkiye, tarım ürünlerinde kayısı, üzüm,

narenciye ile öne çıkıyor. Bu noktada mey-

ve suyu üretimi ve ihracatı da bu ürün-

ler ağırlıklı yapılıyor. Meyve suyu sektörü,

global pazarda durgunluk yaşıyor. 2014

yılında küresel meyve suyu pazarının yüzde

1 büyüyebildi. Özellikle Rusya ve Almanya

pazarlarındaki küçülme, uluslararası piyasa-

ları olumsuz etkiledi. Avrupa meyve suyu

pazarı 2015 yılında yüzde 3 küçüldü.

Meyve suyu pazarı Avrupa’da

küçüldü, Türkiye’de büyüdü

Meyve suyu pazarı, global anlamda

negatif yönlü bir tablo çizerken, Türkiye’de

sektör 2015 yılında yüzde 7.1 oranında bü-

yüdü. Meyve Suyu Endüstrisi Derneği’nin

görüşlerine göre, 2016 yılında meyve suyu,

meyve nektarı ile meyveli ve aromalı içe-

cek kategorilerinin tümünde sektörün

2015 yılına göre yüzde 2 büyümesi öngö-

rülüyor. Söz konusu büyüme ile pazarın

hacminin de 1.2 milyon litreye ulaşması

bekleniyor. Son beş yılda meyve suyu ih-

racatı yaklaşık iki kat artarak, 200 milyon

dolar seviyesine yükseldi. Sektörün ihracat

yaptığı ülke sayısı ise 150’yi buluyor.

Türkiye’nin, küresel meyve suyu tica-

retinden yüzde 1.7 oranında pay aldığını

dile getiren sektör temsilcileri, ülkenin

barındırdığı meyve potansiyeli göz önüne

alındığında pazardan daha fazla pay alına-

bileceğinin altını çiziyor.

Uzmanlar, meyve üretimindeki yapısal

sorunlar aşıldığı takdirde, Türkiye’nin Av-

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri

Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz