EKONOMİK
FORUM
70
HABER
rupa ve Ortadoğu için önde gelen meyve
suyu konsantresi tedarikçisi konumuna
gelebileceğini vurguluyor.
Maden suyu sektörüne
yerli üretici hakim
Bu arada Türkiye Maden Suyu Üreti-
cileri Derneği’nin (TÜRKMASUDER) açık-
lamasına göre, 2015 yılında maden suyu
tüketimi, bir önceki yıla göre yüzde 11
artış göstererek, yaklaşık 3.3 milyar ade-
de ulaştı. Böylece tüketimin, 675 milyon
litreyi bulduğu belirtiliyor. Maden suyu
sektörünün 2015’te elde ettiği ciro ise 850
milyon liraya ulaştı. Ambalajlı su içinde
değerlendirilen maden suyu pazarında,
ithalatın payı oldukça az.
Sıkıntılar neler?
Genel itibarıyla içecek sanayiinin sa-
hip olduğu üretim yapısı incelendiğinde,
kullanılan teknolojinin yetersiz kaldığı gö-
rülüyor. Potansiyelini artırma hedeflindeki
sektörün teknoloji altyapısı, verim, kapasi-
te kullanımı gibi parametreleri de olumsuz
etkiliyor. Ayrıca vergilerin yüksek olması,
denetim sisteminin yetersiz kalması ve
bazı firmaların yükümlülüklerini yerine
getirmekten kaçınmalarından dolayı kayıt
dışı üretimin sürdüğünü ifade eden tem-
silciler, vergilerin harç oranları ve ruhsat
sistemlerinin gözden geçirilmesi, dene-
timlerin donanımlı ve uzman ekiplerle
desteklenmesi gerektiğine vurgu yapıyor.
Ar-Ge çalışmaları, sektörün
rekabet gücünü artırıyor
İçecek sanayiinin ilerlemesinde ve
daha rekabetçi bir konuma gelmesinde,
yapılan Ar-Ge çalışmalarının önem taşıdı-
ğını belirten Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi
Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi
Kopuz, sektörün her geçen gün bu çalış-
malara ayırdığı bütçeyi artırdığını söyledi.
Gıda ve içecek sanayiinde 2013 yılında
Ar-Ge harcamalarının 123.7 milyon lirayı
bulduğunu kaydeden Kopuz, 2014 yılında
söz konusu harcamaların yüzde 6.2 artarak
131.3 milyon liraya yükseldiğini söyledi.
Kopuz, “Gıda ve içecek sektörü, deği-
şen beğenilerle birlikte kaynakların verimli
kullanımına dair Ar-Ge çalışmalarını da
artırıyor. Hem değişen tüketici taleplerini
yakalayabilmek hem de sürdürülebilirliği
sağlamak adına temel önceliklerimizden
biri de bu çalışmaların artmasına destek
olmak” diye konuştu.
noktada yasal düzenleme ile ücret artışın-
dan doğacak maliyet baskısının da sınırlı
kalacağını ileri sürüyor.
Alkolsüz içeceklerde, sektörün güçlü
ihracat ağının da etkili olduğuna dikkat
çekiliyor. 2010 ve 2014 yılları arasında
yaklaşık iki katına çıkan alkolsüz içecekler
ihracatı, 2014’te ise bir önceki yıla göre
yüzde 21 artış göstererek, 166 milyon do-
lara ulaştı. Sektörün 2015 yılı ihracatının
ise yaklaşık 200 milyon dolar bandında
seyrettiği belirtiliyor.
Hangi ülkelere ihracat yapılıyor?
Sektörün başlıca ihracat yaptığı ülkeler
arasında Irak, KKTC, Almanya ve Suriye yer
alıyor. Söz konusu dört ülkenin sektör ih-
racatındaki payı ise yaklaşık 50 düzeyinde.
Alkolsüz içecek ithalatı yapılan ülkelerin
başında ise Avusturya ve Romanya geliyor.
Türkiye, tarım ürünlerinde kayısı, üzüm,
narenciye ile öne çıkıyor. Bu noktada mey-
ve suyu üretimi ve ihracatı da bu ürün-
ler ağırlıklı yapılıyor. Meyve suyu sektörü,
global pazarda durgunluk yaşıyor. 2014
yılında küresel meyve suyu pazarının yüzde
1 büyüyebildi. Özellikle Rusya ve Almanya
pazarlarındaki küçülme, uluslararası piyasa-
ları olumsuz etkiledi. Avrupa meyve suyu
pazarı 2015 yılında yüzde 3 küçüldü.
Meyve suyu pazarı Avrupa’da
küçüldü, Türkiye’de büyüdü
Meyve suyu pazarı, global anlamda
negatif yönlü bir tablo çizerken, Türkiye’de
sektör 2015 yılında yüzde 7.1 oranında bü-
yüdü. Meyve Suyu Endüstrisi Derneği’nin
görüşlerine göre, 2016 yılında meyve suyu,
meyve nektarı ile meyveli ve aromalı içe-
cek kategorilerinin tümünde sektörün
2015 yılına göre yüzde 2 büyümesi öngö-
rülüyor. Söz konusu büyüme ile pazarın
hacminin de 1.2 milyon litreye ulaşması
bekleniyor. Son beş yılda meyve suyu ih-
racatı yaklaşık iki kat artarak, 200 milyon
dolar seviyesine yükseldi. Sektörün ihracat
yaptığı ülke sayısı ise 150’yi buluyor.
Türkiye’nin, küresel meyve suyu tica-
retinden yüzde 1.7 oranında pay aldığını
dile getiren sektör temsilcileri, ülkenin
barındırdığı meyve potansiyeli göz önüne
alındığında pazardan daha fazla pay alına-
bileceğinin altını çiziyor.
Uzmanlar, meyve üretimindeki yapısal
sorunlar aşıldığı takdirde, Türkiye’nin Av-
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri
Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz